88-jarige Adriaan De Roover krijgt Antwerpse Gedichtenmuur

Sinds 2009 heeft Antwerpen de smaak van de gedichtenmuren te pakken. Onder impuls van Antwerpen Boekenstad doken onder meer gedichten van Gust Gils, Jan van Nijlen en Wannes Van de Velde op in de publieke ruimte, in het najaar volgen Paul Van Ostaijen en Hugues C. Pernath. Komende vrijdag krijgt voor het eerst ook een nog levende dichter een bijzondere gedichtenmuur. Het gedicht 'Mijn stad' uit 1965 van de 88-jarige Adriaan de Roover komt in een ontwerp van Jelle Jespers in reuzenletters op een flatgebouw aan de Gloriantlaan, op Linkeroever. Het valt te lezen met de verrekijkers vanop het wandelterras: ""Mijn stad. De bomen hebben zachte groene hersenen en het water heeft een huid van glas", zo luiden de beginregels. 

De Roover maakte onlangs een opgemerkte comeback met de bij antiquariaat/uitgeverij Demian verschenen bundel Enkelvoudig blauw (op 400 exemplaren) en een optreden op de Nacht van de Poëzie.

Over het gekozen gedicht zegt De Roover in de Gazet van Antwerpen: "Het drukt mijn liefde voor deze stad uit en het is optimistisch van toon. Ik vind het goed dat ze dit gedicht gekozen hebben. En 't is ook niet te lang, weet je. (..) 88 jaar zijn en plots zo veel aandacht en erkenning krijgen voor je werk, dat doet iets met een mens. Ik voel me in elk geval blij met wat er vandaag gebeurt. Blij dat ik die stad die ik zolang in stilte aanbid heb, eindelijk iets kan geven."

Deze zomer komt er op de waterkeringsmuur ook nog een Stadsgedicht van drie kilometer lang. Het gedicht zal de muur sieren van de Rijnkaai tot de Ledeganckkaai.

Stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen doet op www.kaaiengedicht.be een oproep aan alle Antwerpenaars om hem te inspireren. Daarna gaat hij met Jongerenstadsdichter Yoni Sel aan de slag om tot een lange, poëtische woordenstroom te komen.

Tags: Poëzie, Nederlandse literatuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening