Frankrijk viert 'bicentenaire' van Théophile Gautier

Tweehonderd jaar geleden werd schrijver, dichter en kunstkenner Théophile Gautier (1811-1872) geboren. Voor cultureel Frankrijk reden genoeg om 2011 uit te roepen tot 'bicentenaire' Gautier.

Op het hoogtepunt van de Franse romantiek schreef Gautier romans als Mademoiselle de Maupin (1835) en fantastische verhalen als La Morte amoureuse (1836). Later zou hij het boegbeeld worden van de l'art-pour-l'art-beweging. In die tijd schreef hij zijn bekendste dichtbundel Emaux et camées (1852-1872).
Gautier is wel het artistieke geweten van de negentiende eeuw genoemd. Als schrijver, dichter, journalist en kunstcriticus verkeerde hij in alle vooraanstaande culturele kringen. Hij schreef voor toonaangevende kranten en tijdschriften, ontving schrijvers als Flaubert, Baudelaire en George Sand bij hem thuis en werd in 1862 gekozen tot president van de prestigieuze Société nationale des Beaux-Arts. Baudelaire droeg zijn beroemde dichtbundel Les Fleurs du Mal (1857) aan hem op.
Zelf wijdde Gautier in 1859 een biografie aan zijn vriend en collega-schrijver Honoré de Balzac, met wie hij veelvuldig samenwerkte, bijvoorbeeld voor Balzacs roman Illusions perdues (1837-1843) uit diens Comédie Humaine. Gautier was een van de weinigen die Balzac in zijn huis in Passy (nu Parijs) toeliet en het is dan ook niet verwonderlijk dat juist in het Maison de Balzac een unieke Gautier-tentoonstelling te zien is. Van 1 maart tot en met 29 mei zijn daar bijzondere manuscripten, tekeningen en realia van Gautier te bezichtigen, die mede door nazaten van de schrijver ter beschikking werden gesteld.
Ter gelegenheid van de bicentenaire komt er dit jaar een hele reeks boeken op de markt, zoals heruitgaven van zijn werk (o.a. bij Gallimard en Castor Astral), een nieuwe biografie (door Stéphane Guégan) en zijn verzamelde journalistieke werk (bij Flammarion). Gautier-minnend Frankrijk viert nog feest tot diep in november met onder meer conferenties, ballet- en muziekvoorstellingen, exposities en films. Bekijk hier het programma voor meer details.

Tags: Franse literatuur
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 20-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening