Monument ter ere van Gerard Reve in Machelen aan de Leie

De deelgemeente Machelen aan de Leie, jarenlang de woonplaats van Gerard Reve, onthult op paasmaandag een monument ter ere van de Nederlandse schrijver. Het gaat om een vijf meter lange muur. Daarop is in koperen letters Reves gedicht ‘Credo' te lezen, zo laat de gemeente Zulte weten.

Het monument staat voor het cultureel centrum in Machelen en bij de muur is een bankje geplaatst. Later zal er er ook een audiofragment te beluisteren zijn.
Joop Schafthuizen, dertig jaar lang Reves partner en nog steeds wonend in Machelen, is opgezet met het eerbetoon, zegt hij vandaag in De Morgen. "Het ziet er mooi uit. Eigenlijk is het er twee maanden geleden al geplaatst, maar nu is het nog omhuld met zwart plastic. Ik vind het trouwens bewonderenswaardig dat er in die tijd nog niemand met zijn fikken heeft aangezeten. In Nederland had je al lang een stelletje nieuwsgierige parkieten die het plastic hadden weggeschraapt. Een pluim dus voor de inwoners en de jeugd van Machelen dat ze zoveel fatsoen hebben."

Schafthuizen is zelf ook aanwezig bij de inhuldiging: "Het liefst blijf ik thuis, hoor, maar het zal goed weer zijn en het zou ongepast zijn afwezig te blijven. Ook voor de mensen van Machelen, die ons altijd zoveel warmte hebben getoond." Reve, die op het plaatselijke kerkhof begraven ligt, had destijds een goede band met de plaatselijke pastoor Desmaele. Die verzorgde ook Reves uitvaart. Ook was de schrijver een graag geziene gast in de door kunstschilder Roger Raveel ingerichte kapel te Machelen.
De gemeente zegt dat ze binnen haar grenzen eigenlijk weinig ‘sporen' heeft van Reve. Daarom wil ze met het Reve­monument ook meer toeristen lokken én het erfgoed van Reve belichten. Schaft­huizen (foto) maakt het niet zoveel uit: "Aan mijn deur merk ik geen toeloop.Ik heb er een bordje gehangen dat wie mij wil bereiken dat op afspraak moet doen."

Gerard Reve woonde sinds 1993 met Schafthuizen ("Matroos Vos") in Machelen, tot hij op 8 april 2006 overleed aan de ziekte van Alzheimer.
Over het aanslepende conflict met Revebiograaf Nop Maas over het derde deel van zijn bij Van Oorschot te verschijnen biografie, zegt Schafthuizen dat er sprake is van "een escalerende ontwikkeling": "Ze hebben nu een raadsman onder de arm genomen die hopelijk minder dom is dan biograaf Nop Maas. Verder geef ik geen commentaar." Schafthuizen zette onlangs zijn voet dwars voor de publicatie van het slotdeel. Hij had "geen enkel vertrouwen in de oprechtheid van de tekst van meneer Nop Maas". In de biografie staan citaten uit ongepubliceerd werk, waaronder brieven, maar volgens Schaft­huizen liggen de rechten daarvoor bij hem. (foto Schafthuizen: ANP)

Tags: Nederlandse literatuur, Polemiek, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening