'Best Vormgegeven Boeken' bekronen zesendertig Vlaamse boekdesigners

Tijdens de Staat van het Boek, gisteren in de Antwerpse Singel, zijn de prijzen voor de Best Vormgegeven Boeken 2011 uitgereikt, de in een nieuwe kleedje gestoken voormalige Plantin Moretusprijzen. "Een fascinerend boekverzorgingsspel van aantrekkingskracht in combinatie met métier en expertise", zo noemde Rudy Vanschoonbeek, voorzitter van de Vlaamse Uitgeversvereniging het opzet van de Best Vormgegeven Boeken.

 

Achttien Vlaamse boeken in 11 categorieën werden door een jury onder voorzitterschap van Bob van Reeth gelauwerd "voor hun geslaagde symbiose tussen vorm en inhoud", goed voor in totaal 36 winnaars. Met speelse, goed getimede filmpjes en gesprekken tussen vormgever en uitgever, kregen we inzage in het creatieve proces. Typograaf Gert Dooreman, bekroond in de categorie Kunst-en fotoboeken voor De wereld van Lucas Cranach: "Je gooit als vormgever niet zomaar wat in je soep, je denkt goed na welke ingrediënten wel of niet pakken. Maar voor de rest is het inderdaad 10 procent inspiratie en 90 procent transpiratie." Opvallend is de grotere variëteit aan winnaars, in vergelijking met vorige jaren.

Vormgever Stan van Steendam, die ook het trofeebeeld ontwierp, kreeg voor In stukken. Toneel 1998-2010, het verzamelde werk van de betreurde theatermaker Eric De Volder de prijs in de categorie Literatuur (Vrijdag), net als Steven Theunis voor zijn outfit voor Het verdriet van de mediawatcher van Marc Didden (Luster). Typograaf Stéphane de Schrevel ving de bekroning, een speciaal ontworpen trofee, voor zijn uitgepuurd ontwerp van De verzwegen Boon van Pol Hoste, bij Het Balanseer. Uiteindelijk stond het podium in deSingel barstensvol bekroonde vormgevers. Ook Luc Derycke, habitue van deze boekdesignprijs, mocht weer gelukkig naar huis, ditmaal voor zijn full in the face-ontwerp van het fotoboek Ground van Bruno Stevens (Lannoo). Lauweren ook voor Filip Coopman in de categorie ‘special interest', voor zijn ontwerp van het carrièreoverzicht van cartoonist GAL (Van Halewyck) en voor Sven Beirnaert, voor het boek Antwerp Central, World Station (Lannoo).

 

Bij de kinderboeken viel onder meer de bekroning op voor Jan W. Hespeel en Randoald Sabbe voor de vormgeving van Het circus van Dottore Fausto (De Eenhoorn). De Publieksprijs voor het Beste Boekomslag, waarvoor tien covers meedongen, is toegekend aan Brooddoos. Een verhaal in veertien sneetjes van vormgever Katleen Miller (uitgeverij Tony Le Duc, Minestrone, auteur Dimitri Leue). Vierduizend stemmers namen deel, 480 kozen voor Miller. Als prijs mag Miller voor bpost een postzegel ontwerpen die in 2013 zal worden uitgegeven.

De Debuutprijs ging naar Severien Van Dam voor Van den Vos Reynaerde en andere werken, en naar Janpieter Chielens voor Illusie en werkelijkheid. Naturalistische schilderijen, foto's, theater en film, 1875-1918 (Tijdsgeest en Pièce Montée). Alle winnaars kun je hier terugvinden.

In de rijk geïllustreerde brochure over De Best Vormgegeven Boeken, die aan 10 euro ook te bestellen is, vindt u het gedetailleerde juryverslag, foto's van de bekroonde werken en biografieën van de winnaars. Alle bekroonde boeken zijn te bekijken in een tentoonstelling in het Gentse Design Museum, van 22 april tot 13 juni 2011.

Tags: Bibliofilie, Tentoonstellingen, Literaire evenementen, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-04-2011
Verwante berichten
Reacties

'... bekronen zesendertig Vlaamse boekdesigners'? Hoe komt u aan 36? In het (overigens erg armtierig vormgegeven) catalogusje tellen we 18 bureau's.

geplaatst door Huub Bal op woensdag 20 juli 2011 om 23u23
Geef uw mening