Athenaeum-Polak & Van Gennep brengt klassiekers uit Berberliteratuur

Met Leven en legende van Agoun'chich van Mohammed Khaïr-Edine verscheen bij uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep zopas de eerste titel in de nieuwe reeks de Berberbibliotheek. Aynan Asis - bekend van het feuilleton Ik Driss, dat hij samen met Hassan Bahara schreef voor NRC, later als roman bij Atlas verschenen - en vertaalster Hester Tollenaar begeleiden de reeks die in een periode van vijf jaar een tiental titels van Noord-Afrikaanse auteurs met een berberachtergrond op de markt  brengt. Het gaat om niet eerder vertaald werk van ondermeer Kateb Yacine (1929-1989), de Algerijnse schrijver en journalist Tahar Djaout (1954-1993) en de Marokkaanse auteur Mohammed Choukri (1935-2003). Beide laatsten werden met respectievelijk De laatste zomer van de rede en Hongerjaren reeds in ons taalgebied geïntroduceerd.
In het werk van deze auteurs sluipen vaak verwijzingen naar de rijke orale Berbertraditie, vermengd met actuele thema's als migratie en modernisering. De Berbertalen en -cultuur raakten door de arabisering van de Maghreblanden ernstig in de verdrukking maar kennen de laatste jaren een voorzichtige revival, ook bij de Marokkaanse Nederlanders. Dat net Athenaeum-Polak & Van Gennep - uitgever van prestigieuze reeksen als de Grote Belletrie en Perpetua - er zich aan waagt, is opmerkelijk. De uitgever verzorgt, in samenwerking met De Buren, op 6 juni in Brussel een introductie-avond over haar nieuw initiatief. Vertaalster en intiatiefneemster Hester Tollenaar debateert er met Hassan Bahara en Rachida Lamrabet, Vitalski modereert.

Tags: Wereldliteratuur
Geplaatst door Johan Eeckhout op 25-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening