Chileense dichter Gonzalo Rojas (93) overleden

De Chileense dichter Gonzalo Rojas is in Santiago overleden op 93-jarige leeftijd. Na een trombose in februari jl. liet zijn gezondheid zwaar te wensen over. Rojas, de zoon van een mijnwerker, wordt beschouwd als een van Latijns Amerika's voornaamste schrijvers en Chili's belangrijkste dichter, samen met Nicanor Parra. In zijn jeugd vond hij aansluiting bij de surrealisten van de groep Mandagora. Hij heeft diverse vooraanstaande literaire prijzen op zijn naam staan, waaronder de Cervantes-prijs in 2003, de hoogste Spaanstalige literaire onderscheiding. Rojas kreeg ook de Octavio Pazprijs (1998) voor de beste Spaanstalige schrijver. "Rojas is misschien niet zo bekend als hij zou moeten zijn. Hij is een groot dichter uit een land van grote dichters - Chili", zo zei de jury destijds.

Na de militaire coup van generaal Pinochet leefde hij een tijdlang in ballingschap in Rostock (Oost-Duitsland). Tussen 1980 en 1994 woonde hij in de Verenigde Staten. Zijn belangrijkste werken zijn onder meer Contra la Muerte (1964) en Oscuro (1977). Zie onder meer BBC News.

Tags: Obituaries, Poëzie, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening