Dichter Hugues C. Pernath herdacht met lezingen en een tentoonstelling

Dit jaar zou dichter Hugues C. Pernath (1931-1975) de kaap van de tachtig jaar hebben bereikt. De dichter van "een oeuvre dat de lezer provoceert en raakt in de diepste kern van zijn eigen bestaan" (dixit Joris Gerits) werd als Hugo Wouters op 15 augustus 1931 te Borgerhout geboren. En precies vijftig jaar geleden verscheen Soldatenbrieven - het resultaat van een literair project dat hij samen met Paul Snoek in 1957 opzette. Redenen genoeg voor het Letterenhuis om in samenwerking met het H.C. Pernathfonds de dichter met een colloquim, ontbijtlezingen en een tentoonstelling te herdenken.
Het colloqium "Jarig in mijn schitterend woord" vindt vandaag plaats op woensdag 27 april. De academici Yves T'Sjoen, Joris Gerits, Dirk de Geest en Geert Buelens houden refereraten over leven en werk van de dichter. Auteur Henri-Floris Jespers, die samen met Pernath en anderen de dandyeske dichterclub Pink Poets oprichtte (1973), houdt de geïllustreerde gedichten en geannoteerde plastische indrukken tegen het licht. Nadien gaan Walter van den Broeck en Henri-Floris Jespers samen met radiomaakster en Pernathfan Ruth Joos verder in op de figuur van de dichter.

Walter van den Broeck hield vorig jaar de vijfde Pernath lezing, in brochurevorm uitgegeven als Het land van Pernath, waarin hij terugblikt op zijn familiale band met de dichter - zijn vader Robert van den Broeck was de broer van de moeder van Pernath - en waarin hij ook het schrijnende geschrift van Pernaths moeder Mijn en mijn zoons leven in opnam.
Van 28 mei tot en met 10 juli houdt het Letterenhuis een kleine tentoonstelling rond het werk Soldatenbrieven. In Soldatenbrieven schreven beroepsmilitair Pernath en dienstplichtige Paul Snoek in 1957 experimentele poëzie in briefvorm die in 1961 werd gepubliceerd. Beide dichters kenden elkaar als redacteuren van het tijdschrift Gard Sivik dat midden de jaren vijftig door Gust Gils was opgericht. Op de tentoonstelling zijn originele manuscripten uit Soldatenbrieven te zien en enkele echte brieven die Snoek en Pernath elkaar schreven.
Verder plant het Letterenhuis nog twee ontbijtlezingen. Op zondag 29 mei houdt Joris Gerits de eerste; emeritus hoogleraar Nederlandse literatuur Gerits verzorgde in 2005 samen met Yves T'sjoen en Marleen Smeyers een nieuwe uitgave van de Verzamelde gedichten van Pernath (Lannoo / Atlas). Op zondag 26 juni kan men luisteren naar Paul Demets, dichter en poëzierecensent. In het najaar, op 8 oktober 2011, wordt voor de veertiende keer de Pernathprijs uitgereikt, een tweejaarlijkse poëzieprijs georganiseerd door het Hugues C. Pernathfonds. Dan zal er in Antwerpen ook een Pernath-gedichtenmuur worden onthuld. 

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 27-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening