Literair verraad jegens Robert Louis Stevenson postuum rechtgezet

Bijna 120 jaar na dato zal het onrecht dat schrijver Robert Louis Stevenson door zijn inhalige literair agent werd aangedaan, dan toch worden rechtgezet. Zijn fantastische verhalen krijgen nu de uitgave zoals Stevenson het zelf had bedoeld. De Britse literaire media spreken al van postume wraak.
Stevenson (1850-1894) vergaarde zijn roem vooral met de avonturenroman Treasure Island (1883) en de psychologische novelle The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde (1886). Nadat hij zich in 1890 op Samoa (in de Grote Oceaan) had gevestigd, wijdde hij zich tot aan zijn voortijdige dood aan een serie fantastische verhalen en fabels. Deze vertellingen waren door hem uitdrukkelijk geconcipieerd om als geheel te worden uitgegeven.
Zijn literair agent en vriend Sidney Colvin dacht daar echter anders over en koos ervoor om twee verhalen (The Bottle Imp en The Isle of Voices) apart uit te geven. Hij liet een ander sprookje, The Waif Woman, dat er volgens de wens van de schrijver wél bijhoorde, achterwege. Volgens professor Bill Gray van de Universiteit van Chichester, die zich de afgelopen jaren heeft ingezet voor de integrale publicatie, werd Stevenson belazerd door Colvin: "he thought he knew what was best and what would make the most money." Omdat alle post vanaf Samoa via Australië werd verstuurd, kon het weken, zo niet maanden duren voordat een brief in Engeland aankwam. Colvin kon daarom 'communicatieproblemen' aandragen om zijn beslissing te verdedigen.
In 2013 zal Colvin's 'literaire verraad' eindelijk ongedaan worden gemaakt. Edinburgh University Press zal dan de volledige Fables and Fairy Tales uitgeven, in de volgorde die Stevenson zelf aangaf en op basis van de originele manuscripten. Zie ook The Guardian.

Tags: Britse literatuur
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 27-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening