Vroege typoscripten van Harry Mulisch komen ter veiling

Een onbekend ex-vriendinnetje van Harry Mulisch uit de jaren vijftig ruikt geld. Ze heeft de originele typoscripten van Mulisch' eerste twee romans archibald strohalm (1952) en De diamant (1954) aangeboden bij veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem, zo meldt het tijdschrift Tzum. Die veilt de originele stukken op 25 mei. Mulisch' debuutroman archibald strohalm, 227 vellen dik, is er te koop in de ‘7e of 8e versie.' Het gaat om de versie zoals die op de valreep is ingeleverd bij de voorzitter van de jury van de Reina Prinsen Geerligsprijs 1951, precies op het moment dat er een hevig onweer losbarstte. "Hetzelfde onweer dat in 1870 woedde boven Rome, toen het Concilie in de Sint Pieter stemde over het dogma der pauselijke onfeilbaarheid", noteerde Mulisch later in Voer voor psychologen. Hij was er van overtuigd dat de prijs hem door dat signaal niet kon ontglippen, wat een correcte inschatting bleek. De opbrengst zou variëren van 15.000-20.000 euro voor archibald strohalm tot 7.000 tot 9.000 euro voor De diamant.

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-04-2011
Verwante berichten
Reacties

Dat onbekende (Duin en Kruidbergse) vriendinnetje van Harry Mulisch vind je terug in de digitale uitgave van 'over die schreef'. Zie daarvoor bijvoorbeeld de site boekenopener.bekijknu.nl. Veiling van zijn geparafraseerde vroegspul is aanfluitend. We houden contact, revers locker.

geplaatst door revers locker op donderdag 28 april 2011 om 11u25
Geef uw mening