Argentinië overweegt schrijverspensioen uit te keren

In Argentijnse literaire kringen heerst beroering over een opmerkelijk initiatief. De overheid overweegt een speciaal pensioen voor schrijvers uit te keren, op basis van het feit dat zij "sociale rijkdom" veroorzaken maar zelf soms straatarm eindigen, zo meldt The Guardian. Het Congres bestudeert een voorstel waarbij auteurs boven de 65 jaar maandelijks 565 pond (640 euro) ontvangen, een bedrag dat flink boven het minimumpensioen ligt. Inspiratie voor idee is gehaald uit Frankrijk en Spanje. Gegadigden moeten wel vijf boeken op hun naam hebben of 20 jaar actief zijn als 'literair creator'.

Het voorstel, dat gepresenteerd werd tijdens de Buenos Aires Book Fair, krijgt een gemengd onthaal. Het is afkomstig van de socialistische partij die president Cristina Kirchner in de rangen heeft. Die wil zich opnieuw verkiesbaar stellen in oktober 2011 en is niet vies van enige gunstmaatregelen die haar een tweede ambtsperiode kunnen opleveren. Ze nam eerder al een aantal populistische initiatieven, zoals het sturen van trucks met goedkoop geprijsd vlees naar achtergestelde buurten.

 

Maar schrijver en universiteitsprofessor Mario Goloboff zegt dat het pensioen een culturele anomalie kan uitwissen. "De overheid verschaft prestige aan intellectuelen, maar dat is geen betaling." Honderden Argentijnse auteurs wijden hun leven aan de letteren, maar zitten aan het eind in de financiële penarie en moeten dan de touwtjes aan elkaar knopen. "Ze verdienen een pensioen." Schrijver Vicente Battista, tevens Congreslid, riep zelfs lyrisch uit dat het congres met het voorstel een stuk "utopia" in handen heeft.

Eerder al keurde de stad Buenos Aires in 2006 een maandelijks schrijverspensioen goed van 400 pond. Het wilde daarmee zijn literaire traditie (waar onder meer Roberto Arlt, Julio Cortázar en Jorge Luis Borges deel van uitmaken) honoreren. Buenos Aires geldt als de literaire hoofdstad van Zuid-Amerika en heeft veel straten naar schrijvers genoemd. Van de 100 aanvragen voor het schrijverspensioen in de stad zijn er 72 goedgekeurd.

De status van schrijver moet je wel verdienen in Argentinië. "Het is niet zo eenvoudig om vijf boeken uitgegeven te krijgen in ons land. Ze moeten met een ISBN-nummer geregistreerd zijn en verschijnen bij een uitgeverij, publicaties in eigen beheer zijn niet van tel. Bovendien bekijkt een commissie van juristen, academici en schrijvers de kwaliteit van het literaire aanbod",  zegt schrijver Victor Redondo aan de BBC. (foto 2: boekhandel El Atheno in Buenos Aires, via Flickr)

Tags: Boekencuriosa, Latijns-Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening