Biografie over Harper Lee zou onthullen waarom ze na 'Mockingbird' nooit meer publiceerde

Toen de Amerikaanse schrijfster Harper Lee in 1960 voor haar debuutroman To Kill a Mockingbird de Pulitzer Prize kreeg, leek haar bedje gespreid voor een grootse literaire carrière. Maar om onopgehelderde redenen is haar tweede roman nooit verschenen. De 85-jarige Lee zou nu in de binnenkort te verschijnen biografie The Mockingbird Next Door onthullen waarom ze nimmer meer een boek publiceerde: de vloek van het succes verlamde haar, zo meldt The Daily Telegraph. De Chicago Tribune-journaliste Marja Mills zou de notoire kluizenaar Lee, die haar laatste interview in 1964 gaf, aan de praat hebben gekregen en beweerde toegang te hebben "tot Lee en haar zus Alice en familie en vrienden".

Aanvankelijk had Lee steile ambities na het semi-autobiografische To Kill a Mockingbird en droomde ze ervan om de ‘Jane Austen van Zuid-Alabama' te worden. Ze ging aan het werk aan haar tweede roman The Long Goodbye. "Ik hoopte met elk boek beter en beter te schrijven, dankzij het talent dat God me gegeven had". Maar Lee raakte overdonderd door het succes van To Kill a Mockingbird, dat 30 miljoen keer over de toonbank ging en in 1962 succesvol verfilmd werd met Gregory Peck. Lee kon de druk niet aan om weer in de spotlights te komen. "Mijn reactie was er een van gevoelloze afstomping. Het was alsof ik een kopstoot kreeg en knock-out lag. Dit was beangstigend." Uiteindelijk legde ze de pen neer. Later zette ze dan toch weer een serie romans op het getouw, kronieken van het kleinsteedse leven in de Amerikaanse Deep South. Vrienden van Lee verklaren in de biografie dat ze nog steeds op haar krakkemikkige typemachine werkt, wat het vermoeden voedt dat er toch nog boeken komen, die wellicht pas na haar dood mogen verschijnen.

Toch ontkent Lee nu in een verklaring via haar advocaat dat ze heeft meegewerkt aan Mills' biografie, "in tegenstelling tot recente nieuwsberichten": "Ik heb zeker ook geen toestemming gegeven voor een dergelijk boek. Wie dat beweert, liegt". Ze voegde eraan toe dat ze - "hell, no" - nooit meer interviews zou geven.

De biografie van Lee werpt ook nieuw licht op haar vriendschap met Truman Capote, tijdens haar jeugd haar buurjongen. Samen werkten ze aan Capotes beroemde ‘true crime'-reportage In Cold Blood, waarvoor zij research verrichte. Vervolgens kregen ze ruzie. Een tijdlang deed ook het gerucht de ronde dat Capote had meegeschreven aan To Kill a Mockingbird.

Tags: Amerikaanse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening