Goncourtwinnaar Andreï Makine heeft al tien jaar lang literaire dubbelganger

De bekende Frans-Russische auteur en Goncourtprijswinnaar Andreï Makine heeft toegegeven dat hij vier romans heeft geschreven onder het pseudoniem Gabriel Osmonde, zo onthulde de Franse krant Le Figaro. Makine, die in 1995 zowel de Prix Goncourt als de Prix Médicis opstreek voor Le testament français, leidt al tien jaar een literair dubbelleven. Osmonde liet zich nooit in de openbaarheid zien en bij Albin Michel, een van de uitgevers van 'Osmonde', moesten ze bekennen dat ze de auteur nooit in levende lijve hadden ontmoet.

Er werd in Frankrijk al geruime tijd gespeculeerd over de identiteit van Osmonde. Zelfs de namen van Pierre-Jean Remy, Michel Déon, Didier van Cauwelaert en Nancy Huston deden de ronde. De uiterst productieve Makine gebruikte het pseudoniem om licht-spirituele boeken te schrijven over 's werelds gruwel én de menselijke zoektocht om die te overstijgen. In maart verscheen van Osmonde Alternaissance. Daarin toont het hoofdpersonage, die zich vestigt in Australië, aan dat de mens de speelbal is van biologische en sociale absurditeiten. Makine zegt dat hij met Osmonde iemand wou creëren die "buiten het gewoel van de wereld staat" en dat "Osmonde diep in hem verankerd is." Bovendien, zegt hij, wordt de auteur te vaak afgerekend op zijn naam en niet meer op de inhoud van zijn boek.

In januari 2009 waren door Marie Lucille Clement al diverse parallellen opgemerkt tussen het werk van Osmonde en dat van Makine. Dat gebeurde op een colloquium van de Universiteit van Amsterdam, waar zijn werk grondig onder de loep werd genomen. Zo ontdekte ze gelijkenissen tussen Osmondes roman 20000 femmes dans la vie d'un homme én Le testament français. Maar op dat colloquium werd er ook mist gespuid: een uit Canada afkomstige man schreef zich in onder de naam Osmonde. In 2007 wierp Makine overigens zelf nog een hengel uit door een toneelstuk te schrijven met de titel Le monde selon Gabriel (de voornaam van zijn pseudoniem...).

Onder zijn eigen naam publiceerde Makine onlangs ook nog de naam Le Livre des brèves amours éternelles. De zaak-Makine roept intussen vergelijkingen op met het literair verstoppertje spelen van wijlen Romain Gary, die via zijn pseudoniem Emile Ajar toen voor de tweede keer de Goncourt binnenhaalde.

Tags: Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening