Kate Bush mag tekst van Ulysses gebruiken voor song

De Britse zangeres en singer-songwriter Kate Bush krijgt - na 20 jaar aandringen - de toestemming van de erven-James Joyce om de tekst van Ulysses te gebruiken in een liedjestekst.
Bush, die wereldberoemd werd met Wuthering Heights (gebaseerd op Emily Brontë's klassieker) brengt binnenkort haar eerste album uit sinds zes jaar. Ze had al herhaaldelijke pogingen gedaan om de rechten te verwerven, maar telkens stak kleinzoon Stephen Joyce er een stokje voor. Het bracht haar schrijfproces naar eigen zeggen flink in vertraging. Bush wou de woorden van het personage Molly Bloom aanwenden en op muziek zetten. Nu is ze eindelijk in staat om de song definitief te herwerken en af te ronden. Bush: "Toen ik om toestemming vroeg en bot ving, was dit een ontgoocheling. Vervolgens schreef ik mijn eigen teksten voor de song, maar ik bleef ondervinden dat het originele idee sterker was. Tja, ik ben natuurlijk geen James Joyce hé?", zegt ze in The Daily Telegraph. Bush neemt voor het schrijven van haar albums telkens ettelijke jaren de tijd, soms zelf een compleet decennium.

Bij uitgevers en academici heeft de kleinzoon Stephen Joyce de reputatie zeer streng te zijn voor het overnemen van stukken tekst uit het werk van Joyce. Maar in 2012 loopt het copyright op het werk van Joyce wel af,  70 jaar na het overlijden van de auteur.

Tags: Britse literatuur, Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-04-2011
Verwante berichten
Reacties

Kortom, als kleinzoon Stephen joyce nog in 2011 toestemming verleent, kan hij er geld voor vragen. Vanaf volgend jaar is gebruik van Ulysses gratis, door Kate Bush of door jou & mij. Het lijkt er op dat de kleinzoon nog even de kassa wil laten rinkelen.

geplaatst door Hannes Minkema op donderdag 07 april 2011 om 15u48

Als Kate nog even geduld heeft, hoeft ze geen toestemming meer te vragen. Per 2012 is het werk van Joyce publiek domein!

geplaatst door George Copens op dinsdag 05 april 2011 om 17u41
Geef uw mening