Grootse hulde in Panthéon voor Frans-Caribische dichter Aimé Césaire

In het Panthéon te Parijs, laatste rustplaats van de Franse grootheden, vindt vandaag om 17 uur een huldeplechtigheid plaats voor Aimé Césaire, de in 2008 overleden invloedrijke dichter en politicus uit het overzeese Martinique. Ze moet mede de "vitaliteit van de Franse overzeese culturen" tot uitdrukking brengen. De officiële erkenning wordt groots aangepakt en rechtstreeks uitgezonden op televisieketen France 2. Tevens is de ceremonie te volgen op megaschermen aan het Panthéon.

Ze zal worden bijgewoond door de Franse president Nicolas Sarkozy en ook de Franse cultuurminister Frédéric Mitterand is aanwezig. Ook de familie van Césaire is aanwezig, naast een duizendtal genodigden, waaronder nogal wat leerlingen uit de Franse lycea en uit Martinique. Ook toont men tijdens de plechtigheid een film van acht minuten over het leven van Césaire, van de hand van cineast Euzhan Palacy: Rue Case Nègres.

Het lichaam van Césaire zal niet worden bijgezet in het Panthéon, want het was de uitdrukkelijke wens van Césaire om op het eiland begraven te blijven. Een monumentaal fresco, samengesteld met portretten uit de vier levensperiodes van de dichter, is er te bekijken.

De Franse minister  van Overzeese gebieden Marie-Luce Penchard spreekt van "een sterke geste voor de Franse overzeese gebieden", en hoopt daarmee ook "onze jeugd te sensibliseren voor de grootheid van Aimé Césaire en zijn intellectuele erfenis."

De Frans-Afro-Caraïbische schrijver en dichter Aimé Césaire overleed op 17 april 2008 op 94-jarige leeftijd. Sarkozy woonde vier dagen later de staatsbegrafenis van Césaire bij in Fort-de-France. 

Césaire werd samen met de Senegalees Leopold Sédar Senghor, met wie hij studeerde, beschouwd als een van de boegbeelden van de cultuurfilosofische negritude-beweging, de voorloper van de Black Power in de jaren '60. Hij zette zich in voor de Afrikaanse culturele emancipatie en verdedigde de zelfstandigheid van de Afrikaanse samenleving. Menselijke waardigheid en mensenrechten zijn constanten in zijn literair werk. Hij schreef onder meer de Tragedie van koning Christophe, het gedicht Notitieboek van de terugkeer naar mijn geboorteland en bewerkte The Tempest van Shakespeare voor het zwarte theater. Césaire was ook een politieke en anti-koloniale voorvechter. Hij zetelde sinds 1946 in het Franse parlement als vertegenwoordiger van Martinique en was burgemeester van Fort-de France van 1945 tot 1983. Meer achtergronden over Césaire en zijn betekenis in Le Monde.

Tags: Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening