Alain de Botton start met 'baanbrekende' reeks zelfhulpboeken

De Britse auteur en filosoof Alain de Botton werpt zich op als de redder van het zelfhulpboek. Hij tekende zojuist ‘een grote deal' bij uitgever Pan MacMillan voor een ‘baanbrekende reeks', die als leidraad bij het moderne leven moet fungeren.

Alain de Botton heeft er een handje weg van om allerlei filosofische en literaire denkbeelden om te smeden tot praktisch bruikbare adviezen. Denk maar aan zijn boek over de Franse schrijver Marcel Proust: How Proust Can Change Your Life. Maar de zelfhulpboeken die de bestsellerauteur nu in gedachten heeft, zijn andere koek. Ze zullen diverse levenskwesties aansnijden. Naast De Botton zelf schrijven er ook docenten van zijn filosofisch getinte Londense praktijkschool School of Life aan mee. De Botton spreekt van "een grensverleggend experiment", met boeken die teruggrijpen naar de klassieke oudheid en de ideeën van onder meer Seneca en Epicurus. Weliswaar verpakt in een hedendaags kleedje. "We hebben zelfhulpboeken meer dan ooit nodig", vindt de Botton in The Guardian. "In dit tijdperk van praktische en morele verwarring, moeten we het zelfhulpboek rehabiliteren." Zijn reeks zal "het ridicule van de huidige zelfhulpboeken ver overstijgen", voegt hij eraan toe.
Het eerste deel van de reeks verschijnt in de lente van 2012. De Botton zelf gaat het over seks hebben in de gids How to Think About Sex, maar een publicatiedatum van dat boek staat nog niet vast. "De auteur is momenteel volop research aan het verrichten", zegt De Bottons uitgeefster Liz Gough cryptisch. Verder staan er delen op de planning van Cambridgefilosoof Simon Blackburn over How to Improve Your Self Esteem en van John Armstrong over de luchtige omgang met geld. Psychotherapeut Philippa Perry heeft het over How to Stay Sane, terwijl Roman Krznaric zijn gedachten laat gaan over het vinden van geluk in het werk.

De laatste jaren stopt de Botton veel tijd in de School of Life, gevestigd in een boekenwinkel in de Londense wijk Bloomsbury sinds 2008. In de School kun je lessen volgen over "de noodzaak van een relatie" of "hoe je cool te gedragen". De School of Life pakt de dingen aan "met een knipoog en neemt zichzelf niet al te serieus".
Bij de Britse boekenketen Foyles geloven ze dat de reeks van De Botton in een mum van tijd een publiek zal weten te verleiden. "Want nu is er een heleboel zelfhulprommel die niet meer om het lijf heeft dan wat gezond verstand, aangelengd met esoterische taal."
Binnenkort verschijnt in Nederlandstalige wereldprimeur van De Botton ook nog Religie voor atheïsten, waarin hij de problematiek van het ongeloof in een "heidense gebruikersgids" verkent. De in Zwitserland geboren De Botton debuteerde in 1993 met Proeven van liefde en schreef sindsdien tien boeken, waaronder Statusangst, De troost van de filosofie en De architectuur van het geluk.

Tags: Britse literatuur, Boekencuriosa, Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening