Duitse romanschrijver en popjournalist Marc Fischer (40) overleden

Vandaag raakte bekend dat de Duitse schrijver en popjournalist Marc Fischer dit weekend op veertigjarige leeftijd plots is overleden. In zijn werk vermengde hij journalistiek en literatuur, als Duitse tegenhanger van het Amerikaanse 'new journalism'. In 2001 schreef hij zijn eerste roman, Eine Art Idol en 2002 Jäger (over de mediacrisis). Zijn grote voorbeelden waren Amerikaanse schrijvers als Bret Easton Ellis (American Psycho) en Douglas Coupland (Generation X).

Het Duitse weekblad Die Zeit haalt een herinnering op aan Fischer die op de Buchmesse van 2010 verslaggever was en daar Bret Easton Ellis aanklampte met een dummy: "Hier, Herr Ellis, een leeg boek! Dat is toch feitelijk waar het in uw werk over gaat!" Waarop Ellis 'Bret Easton Ellis - The empty book, a memoir' op het omslag schreef en het lege boek teruggaf. Fischer koesterde niet alleen het boek maar vooral het feit 'eine Geschichte erzählen zu können', zo schrijft het blad.

Fischer werd in de jaren negentig bekend als popjournalist voor trendmagazine Tempo, waar hij voor een interview met zangeres Björk op het dak klom. Later schreef hij ook voor Der Spiegel en de Duitse Vanity Fair. Kort voor zijn dood voltooide hij het boek Hobalala, een literaire zoektocht naar de roots van João Gilberto, de oervader van de bossanova. Over de omstandigheden rondom Fischers vroegtijdige dood is niets bekendgemaakt. Zie meer info bij Der Spiegel. (foto Fischer: Otmar Jenner)

Tags: Obituaries, Duitse literatuur
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 07-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening