Maurice Sendak schrijft na dertig jaar nieuw prentenboek

De legendarische Amerikaanse schrijver en illustrator Maurice Sendak (1928) komt na drie decennia eindelijk nog eens met een nieuw kinderverhaal. Sendaks klassieker Where the Wild Things Are (vertaald als Max en de maximonsters) is bijna een halve eeuw oud. Ook andere bekende boeken van Sendak, zoals bijvoorbeeld In the Night Kitchen, hebben ondertussen verschillende generaties kinderen lees- en kijkplezier bezorgd. Het laatste boek dat Sendak zelf schreef en illustreerde, Outside Over There, dateert al van 1981.

Uitgeverij HarperCollins heeft nu aangekondigd dat Bumble-Ardy, geschreven en getekend door Maurice Sendak, op 6 september 2011 zal verschijnen, in een eerste druk van 500.000 exemplaren. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige animatieserie die Sendak in de vroege jaren 1970 creëerde voor het programma Sesame Street. Het boek gaat over een varkentje van negen dat zichzelf op een verjaardagsfeestje trakteert. In de animatieserie was Bumble-Ardy nog een jongetje, maar "jongens hebben nu eenmaal de neiging in varkens te veranderen", aldus zijn schepper.

Maurice Sendak was in 1970 de eerste Amerikaanse winnaar van de Hans Christian Andersen Award en in 2003 de eerste winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award. Hij heeft een schier oneindige reeks boeken geschreven en geïllustreerd, en naar hem is ook een school genoemd. Where the Wild Things Are, over het jongetje Max dat zijn eigen fantasiewereld vol griezels creëert, werd in 2007 verfilmd door Spike Jonze. Het script van de film was van de hand van succesauteur Dave Eggers. The Rosenbach Museum and Library in Philadelphia heeft een belangrijke collectie originele werken en ‘ephemera' van Sendak die het instituut permanent tentoonstelt. Zie onder meer The Guardian. Hieronder een video met Bumble-Ardy (als jongetje) in de hoofdrol.

 

Tags: Amerikaanse literatuur, Klassiekers
Geplaatst door Hans Cottyn op 07-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening