Jeroen Brouwers krijgt vier jaar tijd om woning af te breken

Schrijver Jeroen Brouwers moet zijn woning in de bossen van het Limburgse Zutendaal op termijn afbreken "tot de laatste steen."  Een rechter in Tongeren heeft dat vandaag beslist. Brouwers krijgt wel vier jaar de tijd om het vonnis uit te voeren.

De vorige eigenaar van het buitenverblijf werd vroeger al veroordeeld tot de afbraak van het gebouw, maar het vonnis kreeg nooit uitvoering. Brouwers trok in de woning in 1990 en ging er vrijwel meteen definitief wonen. Hij is nu schuldig bevonden aan het in stand houden van dit misdrijf van de vorige eigenaar.

Volgens de rechter is de natuurlijke habitat "enkel gebaat bij een volledig herstel in oorspronkelijke toestand" en moet het buitenverblijf dus tot de laatste steen afgebroken worden. De rechter had in zijn vonnis wel begrip voor de huidige situatie van de schrijver, van wie zojuist de roman Bittere bloemen verscheen. Gezien de ouderdom van de beklaagde, Brouwers is 70 jaar, zijn grote verdiensten voor de Nederlandse literaire cultuur en zijn mindere gezondheidstoestand krijgt Brouwers een lange termijn: hij heeft vier jaar de tijd om de woning af te breken. Zie onder meer deredactie.be.

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening