Papierman(d) - aflevering 119

Onze wekelijkse literaire verzamelbak, waar naar hartelust in te graaien valt, met onder meer Roald Dahl op granendozenverpakkingen, een hommage aan James Salter, Benali Boekt en naweeën van de Nacht van de Poëzie.

°°Van woensdag 13 tot zondag 24 april wordt de Week van de Klassieken georganiseerd. Dit jaar is gekozen voor het thema Geld. Uitgeverijen Athenaeum en Ambo presenteren een aantal nieuwe titels en edities, verschillende culturele organisaties en instellingen en organiseren tentoonstellingen, lezingen en andere evenementen.

°°De Literaire Pleidooien zijn beslecht. (zie onze aankondiging destijds) Na Annie M.G. Schmidt en Filip De Pillecijn is nu ook Herman de Coninck in eer hersteld en houdt het Letterkundig Museum een korte, tijdelijke tento over zijn werk. De pleidooien zelf kan men op de site van De Buren nalezen, info over de tentoonstellingen bij het Letterkundig Museum.

°° Het nieuwe tv-programma Benali Boekt gaat op zondag 10 april van start. Ipadbezitters kunnen een bijhorend digitaal magazine downloaden met persoonlijke columns van Abdelkader Benali, achtergrondverhalen van redacteuren, biografieën, foto's tijdens de opnames en fragmenten die het TV programma net niet hebben gehaald. Meer info op de site van het programma. 

°°Remco Campert nam deze week de Gouden Ganzenveer in ontvangst en sprak over het leren schrijven, zie de Volkskrant: 'Witte streepjes regen op de donkere hemel van de lei'.

°°Gouden Uil vernieuwt en wordt Gouden Boekenuil, zie interviews bij Joos (Radio1) waar Geert Joris van Boek.be het nieuws toelichtte (zie ons uitgebreide bericht van gisteren)

°°De Franse schrijfster en journaliste Danièle Sallenave is verkozen tot lid van de Académie française, en neemt de zetel van de overleden Maurice Druon in.

°°Tattered Cover read and feed, een geestige site met boekengerelateerde foto's (via Boekendingen).

°°Het verzameld werk van de overleden poëziecriticus Jeroen Mettes - in sommige kringen een cultfiguur - wordt uitgegeven door Wereldbibliotheek, meer info bij boekhandel Van Rossum.

°°Ilja Leonard Pfeijffer over debuteren, in zijn columnserie over het schrijverschap, in NRC Boeken: "Ik heb mijn eigen debuut in de dagen na het verschijnen misschien wel honderd keer ademloos herlezen. Of lezen is een groot woord. Aangeraakt, gestreeld en liefdevol doorgebladerd. Het is een sensatie die je, anders dan de geboorte van een kind, alleen beleeft bij de eerste keer."

°°Johan De Booses roman Bloedgetuigen in NRC Boeken: "Johan de Boose schreef een overvolle, intellectuele, macabere roman die zoveel geduld en inspanning van de lezer vraagt dat het je geregeld te veel wordt. Maar al het harde werken is de moeite waard."

°°De Nacht van de Poëzie, het videoverslag van Jess De Gruyter, te bekijken via De Contrabas.

°°Vitalski is in zijn gat gebeten door een column van Marc Reynebeau over de Nacht van de Poëzie, waar Reynebeau samen met Herr Seele als één van de humoristen van dienst functioneerde.

°°Dichter Xavier Roelens wordt de nieuwe coördinator van de Schrijversacademie, meldt Creatief Schrijven.

°°De teksten van Roald Dahl (foto) komen op de verpakking van miljoenen granendozen terecht, in het kader van een leesbevorderingscampagne, meldt The Telegraph.

°°J.K. Rowling blijft er maar over twijfelen of ze de Harry Potterboeken een e-bookversie zal geven, meldt The Guardian.

°°Gecensureerde gay-seksscène uit James Jones' From here to eternity is eindelijk terug opgenomen in een 'herstelde' editie van het boek, zie The Guardian.

°°The Paris Review eert de Amerikaanse schrijver James Salter met een 'James Salter Month' en brengt nogal wat essays en documenten over zijn werk samen.

°°De postume roman van David Foster Wallace The Pale King, verschijnt op Tax Day, zie Knack Boeken.

°°De Britse thrillerschrijver Craig Thomas is overleden, op 69-jarige leeftijd, zie BBC News.

°°Minder muziek en meer boeken, is goed voor de mentale toestand van tieners, meldt The Independent.

°°Alternatieve boekenbeurs in Egypte laat intellectueel leven een relance nemen, meldt eveneens BBC News.

°°Maartje Wortel op Tirade over de roman van Jennifer Egan, A visit from the goon squad.

°°Zes Amerikaanse schrijvers over covers en blurbs.

°°Shakira omarmt Gabriel Garcia Marquez. (foto 1, Lezen met dieren in bed, uit Tattered Cover read and feed, foto 2 Booklamp)

Tags: Franse literatuur, Wereldliteratuur, Boekencuriosa, papierman(d)
Geplaatst door Johan Eeckhout/Marjolein Corianus/Dirk Leyman op 09-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening