Phara de Aguirre juryvoorzitter van vernieuwde Gouden Boekenuil

Vlaanderens belangrijkste literatuurprijs De Gouden Uil, in 2010 voor de laatste keer uitgereikt, maakt een doorstart in 2012. Dat gebeurt onder een nieuwe vlag en met een nieuwe sponsor. Vanaf nu heet de prijs Gouden Boekenuil en hoofdsponsor is bank- en verzekeraar Fintro, onderdeel van de BNP Paribasgroep. Bij de vorige edities was Standaard Boekhandel de grote geldschieter, maar die haakte in 2010 af. Vervolgens nam Boek.be het voortouw om de prijs in 2012 toch weer op de rails te zetten.

Als nieuwe juryvoorzitter is vrt-journaliste Phara de Aguirre onder de arm genomen. De Aguirre: "Ja ik wil, dacht ik meteen. Help, waar ik begin ik aan, dacht ik een uur later. Ja, ik doe het, zei ik een dag later. Lezen is als eten en drinken voor mij." De Aguirre heeft als voorzitter wel geen stemrecht. De vakjury zal vier literaire recensenten uit Vlaanderen en Nederland omvatten én een academicus. De namen daarvan zijn nog niet bekendgemaakt.

Het bedrag van de belangrijkste Vlaamse literaire prijs blijft ongewijzigd: de winnaar krijgt 25.000 euro. De uitreiking vindt plaats in Gent op 5 mei 2012. Midden januari 2012 komt de longlist met 20 namen, begin februari volgt dan de shortlist met vijf namen. In aanmerking komen alle Nederlandstalige romans, literaire essays, biografieën en verhalenbundels in aanmerking, verschenen tussen 1 januari en 31 december 2011. Ook de Prijs van de Lezer blijft gehandhaafd, die is 2.500 euro waard. Winnaar van de laatste Gouden Uil in 2010 was Cees Nooteboom.

De Jeugdboekenuil komt wél niet terug. "In overleg met de Boekensector is beslist om de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs niet meer uit te reiken", meldt Boek.be. Bij wijze van compensatie waardeert Boek.be de Boekenleeuw en de Boekenpauw op, de prijs voor respectievelijk beste auteur en illustrator van kinder- en jeugdboeken. "Het prijzengeld wordt opgetrokken, vertaald werk krijgt ook een kans én Nederlandse jeugdschrijvers - en illustratoren mogen ook meedingen", zegt Boek.be-directeur Geert Joris. Mediapartners van de Gouden Boekenuil blijven Humo, Canvas, Radio 1, Cobra.be en De Standaard. De stad Gent is ondersteunende partner. De vroegere Gouden Uil-organisator Villanella is geen betrokken partij meer.

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening