Stefan Brijs strijkt Euregio Literaturpreis op

De Vlaamse schrijver Stefan Brijs blijft maar zegepralen verzamelen met zijn al in 2005 verschenen De engelenmaker. Nu is de succesrijke 'kloonroman' over dokter Victor Hoppe bekroond met de Euregio Literatuurprijs. De toekenning gebeurt door 400 scholieren uit meer dan 25 middelbare scholen, afkomstig uit het grensgebied Euregio Maas-Rijn. Aan de prijs is een bedrag van 5000 euro verbonden voor de auteur en 1000 euro voor de beide Duitse en Franse vertalers van het winnende boek (Daniel Cunin en Ilja Braun). Andere genomineerden waren Gerbrand Bakker (Boven is het stil), Jean Echenoz (met Hardlopen), Daniel Glattauer (Goed tegen noordenwind), Justine Lévy (Slechte dochter) en Helmut Krausser (Eros).

De prijs wordt op 20 mei uitgereikt bij het drielandenpunt. Scholieren uit de drie landen zullen in hun eigen taal een lofrede houden. Eerder ging de prijs naar Maarten 't Hart, H.M. Van den Brink en Philippe Claudel. 

In aanmerking voor deze Euregio Literatuurprijs komen telkens zes boeken met verhalend proza, waarvan er telkens twee oorspronkelijk in het Nederlands, het Frans en het Duits zijn verschenen, aangezien dit de drie talen zijn die in de regio worden gesproken. Brijs' boek is in het Frans verschenen als Le faiseur d'Anges en in het Duits als Der Engelmacher. Na auteurslezingen, criticirondes en onderlinge debatten kozen de scholieren via stemming de uiteindelijke winnaar. Voor De engelenmaker is het al de vijfde bekroning. In oktober verschijnt de nieuwe roman van Stefan Brijs: Post voor mevrouw Bromley.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening