Jury van Prix Médicis zet Pierre Leroy aan de dijk

De jury van de prestigieuze Franse Prix Médicis heeft beslist om een van zijn leden aan de dijk te zetten. Meteen zijn drie nieuwe juryleden verkozen, zo melden diverse Franse media.

Het is Pierre Leroy die het veld moet ruimen. De verzamelaar van zeldzame boeken en manuscripten wordt geroyeerd omdat hij in februari de Prix des prix littéraires in het leven riep. Medio december bekroont die nieuwe onderscheiding de 'laureaat der laureaten', de 'best off' van de Franse grote literaire prijzen, waarvoor onder meer de winnaars van de Prix Goncourt, Médicis en Renaudot in aanmerking komen. De creatie door Pierre Leroy van "een nieuwe literaire prijs die de bedoeling heeft om de prijzen van andere grote jury's te beoordelen is niet verenigbaar met zijn aanwezigheid bij de Médicisprijs", zo kondigt Dominique Fernandez, lid van de Académie française en jurylid, aan. Fernandez kreeg in 1974 de Médicis voor Porporino et les mystères de Naples en in 1982 de Goncourt voor Dans la main de l'ange. De Médicis wordt sinds 1958 uitgereikt.

Vervolgens zijn drie nieuwe juryleden verkozen tijdens een vergadering in restaurant La Méditerranée te Parijs: Emmanuelle Bernheim, Anne F. Garetta en Alain Veinstein. Zijn nemen vanaf dit jaar deel aan de debatten en de jurybeslissing in de herfst. In 2010 ging de Médicis naar Maylis de Kerangal voor haar roman Naissance d'un pont (Verticales). De Amerikaan David Vann ontving toen de Médicis étranger voor Sukkwan Island.

Tags: Literaire prijzen, Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening