‘Dichter Pablo Neruda vermoord door Pinochetregime’

In Chili is flinke commotie ontstaan over de beweringen van Manuel Araya, de voormalige persoonlijke assistent en chauffeur van de beroemde dichter Pablo Neruda (1904-1973). Volgens Araya is de Chileense Nobelprijswinnaar vermoord door het regime van de voormalige dictator Augusto Pinochet, zo meldt Yahoo News.

De Pablo Nerudastichting spreekt de hypothese stellig tegen. Zij houden staande dat Neruda op 23 september 1973 overleed aan de gevolgen van prostaatkanker. Neruda was emotioneel wél helemaal van de kaart na de dood van president en vriend Salvador Allende in een coup twaalf dagen eerder. Maar Araya is fomeel: in talloze interviews voert hij aan dat het Pinochetregime de door het volk gekoesterde Neruda ombracht, omdat ze vreesden dat hij in ballingschap zou gaan en van daaruit als dissident een leidende rol zou spelen. “Pinochet was een moordenaar”, aldus Araya. “En Neruda was een intellectueel die Pinochet niet als tegenstander wilde hebben.” Met concrete bewijzen komt Araya evenwel niet voor de pinnen.

Araya bevond zich tot een paar uren voor zijn dood aan het bed van Neruda. Hij zegt dat Neruda uiteindelijk gehospitaliseerd is in de Santa Mariakliniek in Santiago. “Maar niet omwille van zijn tanende gezondheid, maar wél voor zijn veiligheid.” Araya vertelt ook dat Neruda “bang en gespannen” was, omdat de dichter van het beroemde Canto General vreesde dat het regime hem zou elimineren, zeker nadat hij een nachtelijke injectie door een dokter had gekregen. Volgens Araya zou Neruda op 24 september vluchten naar Mexico. De nacht voordien overleed hij. De Pablo Neruda-stichting doet Araya’s uitspraken af als onzinnig. “Neruda overleed aan kanker. Het heeft geen zin nu weer een nieuwe theorie over zijn dood de wereld in te sturen, slechts gebaseerd op de visie van zijn chauffeur.” Neruda was een prominent lid van de Chileense communistische partij. Tussen 1973 en 1990 vaardigde het extreem rechtse regime van Pinochet een verbod uit op zijn werk.

Tags: Nobelprijs, Polemiek, Latijns-Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening