Brusselse Posada Art Books sluit definitief de deuren

De Brusselse boekhandel Posada Art Books, paradepaardje onder de Belgische kunstboekhandels, heeft vorige week definitief de deuren gesloten. De vermaarde zaak, in 2008 nog door The Guardian uitgeroepen tot zevende mooiste boekhandel ter wereld, zocht sinds oktober 2010 een overnemer. (zie ons eerder bericht). Toen kondigde de 69-jarige eigenaar Martijn Oleff aan de winkel met tienduizenden kunst- en fotoboeken van de hand te doen.

Oleff vond een overnemer van zijn collectie van antiquarische kunstboeken en catalogi in Lyon, bij de gespecialiseerde librairie Michel Descours. Hij integreert ze nu in zijn aanbod. Maar de winkel in de Madeleinestraat, vlakbij de Brusselse Grote Markt, wordt dus niet verdergezet. "Toch ben ik blij dat de collectie elders onderdak vindt", zegt Oleff. "Posada Art Books zal ook nog online actief blijven. Onder welke vorm moet ik nog bekijken. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, hé."

Het buitengewoon goed gesorteerde Posada is een heilige tempel voor wie op zoek ging naar zowel het oude als het nieuwe kunstboek. De collectie verspreidde zich over vier verdiepingen, met tal van geheime nissen en visuele verrassingen. Het pronkstuk was de acht meter hoge boekenkastconstructie, die het voor- en achterhuis met elkaar verbond en waar de boeken via ladder en mandje desgewenst naar beneden werden getakeld. Er was ook Oleffs privécollectie schrijf- en rekenmachines en de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse kunstobjecten. Oleff huurde het pand en weet niet welke bestemming het nu zal krijgen. Posada was genoemd naar de Mexicaanse kunstenaar José Guadelupe Posada.

Tags: Boekhandel, Bibliofilie
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening