Nederlands-Surinaamse schrijver Clark Accord (50) overleden

De Surinaams-Nederlandse schrijver Clark Accord is gisteren op vijftigjarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie bekendgemaakt. De auteur overleed in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam aan de gevolgen van darmkanker.

De afgelopen dagen was Accord nog onderscheiden met het Ereteken van Verdienste van de Amsterdamse wethouder cultuur Carolien Gehrels wegens zijn betekenis voor de stad Amsterdam, en met de Ere-orde van de Gele Ster van Suriname.

Accord brak bij het grote publiek meteen door met zijn debuut De Koningin van Paramaribo uit 1999. Het boek werd een 'steady seller' waarvan inmiddels 120.000 exemplaren werden verkocht. Later volgden boeken als Bingo! (2007) en Tussen Apoera en Oreala (2005).

Het nieuwe boek van Accord, Plantage d'amour, verschijnt binnenkort bij uitgeverij Nijgh en Ditmar, aldus NRC Handelsblad. Plantage d'amour gaat over de plantage in Suriname waar zijn voorouders vandaan komen. Een familiegeschiedenis van verschillende generaties waarin Accord als nazaat het leven van zijn voorouders beschrijft. „Mijn overovergrootopa was een van de weinige slaven die de plantage waar hij vandaan kwam kocht en daar zijn leven verder opbouwde. Het wordt geen zielig boek over de slavernij maar juist over de kracht van mensen die strijden voor hun vrijheid en toekomst", zei Accord over het boek. Zie ook Wereldomroep Nederland.

Tags: Obituaries, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 12-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening