Drie Franse uitgevers slepen Google Books voor de rechter

De Franse uitgeverijen Gallimard, Flammarion en Albin Michel hebben Google Book Search aangeklaagd wegens schending van auteursrechten. Ze eisen 9,8 miljoen euro van de internetgigant, duizend euro per boek dat al op de website is geplaatst. Volgens de uitgevers heeft Google 9.797 van hun boeken ingescand en gepubliceerd zonder toestemming. Het bedrag dat de Fransen eisen zal nog stijgen, zo dreigen ze, als Google verder gaat met het inscannen van boeken. Ruim een jaar geleden kondigde uitgever Gallimard al aan om stappen te gaan ondernemen tegen Google (zie e-readers.nl en ons bericht van toen) "Het was hoog tijd om aan Google te tonen dat het niet langer de rechten van auteurs kan schenden, in elk geval niet in Frankrijk", zo lichtten de Franse uitgevers de demarche toe.

De klacht van de Franse uitgevers is een nieuwe tegenslag voor het digitale boekenproject van Google. In december 2009 werd Google al door een Franse rechter veroordeeld na klachten van La Martinière. En in maart 2011 werd het Google Books Settlement door een Amerikaanse rechter al terug naar de tekentafel werd verwezen (zie ons toenmalig bericht).

De zoekgigant is verrast dat de Fransen het bedrijf aanklagen. "We werken al enige tijd samen met Franse uitgevers om hun online publiek en omzetmogelijkheden te verhogen", laat het bedrijf aan Webwereld.nl weten. "Google respecteert alle auteursrechten en we hebben partnerships met grote en kleine rechthebbenden over de hele wereld die het voor hen mogelijk maakt om geld te verdienen met hun werken". Zie onder meer Le Monde.

Tags: Digitalisering, Uitgeverijen
Geplaatst door Hans Cottyn op 14-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening