Papierman(d) - aflevering 123

De vertrouwde verzamelrubriek met literaire links en kleinschaliger nieuwsberichten:

°°"Uitgevers zijn luie donders en ik vind het helemaal niet erg als die verdwijnen. Je kunt als boekhandelaar niet met zo'n klingelend deurbelletje denken dat mensen nog binnenkomen, dat stoot zo af." Lebowski-uitgever Oscar van Gelderen bij de NOS over de problemen in het Nederlandse boekenvak.

°°De zaak Dominique Strauss-Kahn door de ogen van Catherine Millet, 'Niets is zo relatief als een oordeel over seks', een exclusieve opiniebijdrage van de Franse schrijfster in De Morgen.

°°Salman Rushdie's Midnight Children in het geheim verfilmd in Sri Lanka, de opnames zijn bijna afgelopen, meldt BBC News.

°°De onafgewerkte roman The Watsons van Jane Austen gaat in zeldzame manuscriptvorm ter veiling bij Sotheby's, meldt The Guardian.

°°L'Express duikt onder in Le tout petit monde des jurés littéraires.

°°Een Russische miljardair koopt de Britse boekhandelketen Waterstone's over, zie De Morgen.

°°Uitgebreid video-interview met Philip Roth naar aanleiding van de International Man Booker Prize, zie The Daily Telegraph. Philip Hensher geeft tegenwind, in dezelfde krant: For all his dazzling genius, Philip Roth still leaves me cold.

°°Op pad met de Franse auteur Laurent Binet in Praag, in het kielzog van zijn roman HhhH, zie de reportage van Arjen Fortuin in NRC.

°°Eredoctoraat voor filosoof Peter Sloterdijk aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en een interview in Trouw naar aanleiding van Je moet je leven veranderen.

°°Charles Simic in The New York Review of Books over de VS als 'Country without libraries.'

°°Het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie zet de brieven rond het tijdschrift Van Nu en Straks online: 1.419 brieven van o.a. Karel Van de Woestijne, Emmanuel de Bom, Cyriel Buysse en August Vermeylen kan men daar raadplegen.

°° Het Brugse digitale platform Historischebronnenbrugge biedt vanaf 18 mei het laatmiddeleeuws handschrift O wonderlic werc aan op het internet.  O wonderlic werc is een perkamenten handschrift uit 1460-1470 dat devotionele teksten van literair belang bevat. Twee gedichten komen ook voor in het Gruuthusehandschrift, twee andere gebeden zijn van de Brugse stadsdichter Anthonis de Roovere (ca. 1430-1482).

°° Op 26 mei 2011 lanceren de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek en de bibliotheken van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden de databank Early Dutch Books Online: een selectie van 10.000 boeken gedrukt in Nederland uit de periode 1780-1800. In die databank huizen o.a. de briefroman Sara Burgerhart van Betje Wolff en Aagje Deken en het verslag van de veldtochten van generaal Pichegru naast veel populair drukwerk, zoals griezelromans, toneelstukken, liedbundels, erotische romans, maar ook politieke teksten en wetenschappelijke verhandelingen. Op een symposium wordt het opzet toegelicht.

°°De Palestijnen herdenken de grote Israëlische boekenroof uit 1948, zie Trouw.

°°Fonts that could have been great, via Salon.

°°Literary journalism finds new platforms, zie The LA Times, bijvoorbeeld op Byliner, een digitaal platform voor de betere journalistiek. Volgens oprichter Mark Bryant zijn er steeds minder magazines die dat soort uitgebreidere reportages brengen, maar wanneer dat wel gebeurt, wordt het erg goed gelezen. Het artikel schetst ook de opkomst van digitaal uitgever The Atavist, die zich specialiseert in literaire journalistiek op Kindle en iPad.

°°Max Frisch honderd jaar, ook nog in Die Zeit.

°°Interview met Stéphane Hessel, na het wereldwijde succes van zijn pamflet Neem het niet, in NRC Handelsblad.

°°Komt een vrouw bij de dokter van Kluun nu ook in Chinese vertaling: de schrijver reageert in de Volkskrant laconiek op de afgezwakte vertaling waarin erotische passages zijn opgeschoond, maar is wel boos op het Letterenfonds. Wegens niet literair genoeg mag hij binnenkort niet mee met een schare Nederlandse auteurs naar de boekenbeurs van Beijing. Zie ook de column van Arjen Fortuin op NRC.

°°Uitgeverij Atlas viert veertig jaar schrijversschap van Mensje van Keulen (foto). Ter gelegenheid van dit jubileum geeft de uitgeverij in mei drie van haar verhalen als e-verhaal cadeau, op woensdag 25 mei wordt ze gevierd door Borderkitchen in haar geboortestad Den Haag in het Koorenhuis aan de Prinsengracht. Ook haar verhalen zijn gebundeld.

°°De Nederlandse boekhandelketen Selexyz kondigt een reorganisatie aan. 40 à 45 personeelsleden zullen wellicht het veld moeten ruimen, zie Boekblad.

°°De roman Samaritaan van A.H.J. Dautzenberg wordt verfilmd, meldt uitgeverij Contact. De productiemaatschappij NFI Producties in Rotterdam heeft de verfilmingsrechten verworven op de debuutroman Samaritaan van A.H.J. Dautzenberg.

°°Pop-upboeken tentoongesteld in Nederland, oa. in het Museum Meermanno te Den Haag, zie Boekendingen.

°°De steeds betweteriger wordende liefhebber-recensent Achille van den Branden heeft er de brui aan gegeven. Zijn recensieweblog ligt op apegapen sinds 1 april. Geen spoor van de op zijn anonimiteit gestelde maker. De Contrabas kondigt intussen aan dat het niet langer een poëzieweblog is, maar ook brood ziet in "alles wat de redactie interesseert en als interessant voorkomt."

°°Schrijvers geven live commentaar op metroreizigers in Brussel, in het kader van KunstenFestival des Arts, zie JJ Pollet.

°°De laureaten van The Commonwealth' Writers' Prize zijn bekend: Aminatta Forna en Craig Cliff.

°°In Babelia, het literaire katern van El País, een voorpublicatie van de nieuwste roman El ruido de las cosas al caer van de Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vázquez. Twee van zijn romans (De informanten) en (De geheime geschiedenis van Costaguana) verschenen onlangs in het Nederlands. Vanwege de drugs-terreur in zijn vaderland leeft Vázquez al jaren in het buitenland, voornamelijk in Barcelona. Over Colombia gaat ook zijn nieuwste boek, waarvoor hij de Premio Alfaguara ontving. Uitgebreid interview met de schrijver plus recensie.

°°Op 26 mei starten de opnames van een nieuw literair televisieprogramma in Amsterdam, Theater van de Geest. Presentator is Rick de Leeuw, zie Schrijven online.

°°De Joost Zwagerman-Anil Ramdas-polemiek gaat verder, zie De Contrabas.

(foto 2: Marilyn Monroe, lezend)

Tags: papierman(d), Franse literatuur, Britse literatuur, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout/Marjolein Corjanus/Dirk Leyman op 22-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening