Goudmijn aan onbekende teksten aangetroffen in archief Anthony Burgess

In het archief van de Britse auteur Anthony Burgess (1917-1993) is een ware goudmijn van onbekende verhalen, manuscripten, brieven en musicalteksten aangetroffen. Bij het opruimen van zijn drie huizen vond de Anthony Burgess Foundation 20 ongepubliceerde shortstory's, waarvan een aantal door Burgess ingesproken zijn op geluidstape, meldt BBC News. Ze zijn behoorlijk duister en decadent. Dat Burgess ook intensief kortverhalen schreef verrast de vorsers, gezien hij vooral bekend stond om zijn stevig uit de kluiten gewassen plotrijke romans. Burgess werd wereldberoemd met de anti-utopie A Clockwork Orange (1962) en publiceerde in het totaal 33 romans. Het archief kwam na de dood van Burgess' weduwe in 2007 bij de Burgess Foundation terecht, maar vanwege de omvang nam de inventarisatie jaren in beslag.  

Verder stuitten de onderzoekers ook op een filmscript over Napoleon Bonaparte, waarmee regisseur Stanley Kubrick aan de slag zou gaan. Kubrick en Burgess werkten langdurig samen aan de verfilming van A Clockwork Orange, die in 1971 uitkwam en meteen cultstatus kreeg.

 

"Ik ben verwonderd over de grootte van deze collectie en de encyclopedische verbeelding van Burgess", zegt Andrew Biswell, de biograaf van Burgess en de directeur van de Foundation die zijn literaire nalatenschap beheert. "Ik vraag me af of deze man wem ooit sliep." Het zal twee tot drie jaar duren voor het hele archief geïnventariseerd is.

Een van de topstukken van de Anthony Burgess Foundation is verder het originele filmscript van A Clockwork Orange. Kubrick verwierp dat uiteindelijk en schreef er vervolgens zelf een. Burgess' versie is bijzonder interessant omdat ze "erg verschilt van de roman", zegt Biswell. "Het is nog een stuk gewelddadiger dan de roman zelf" . Ook zijn 200 onbekende muziekcomposities boven water gehaald. Burgess was een gewaardeerd componist van symfonieën voor BBC-radio en grote orkesten. De meest opvallende is de muziek voor een balletvoorstelling over Shakespeare. Verder bevinden zich in het archief ook nog een nooit opgevoerd toneelstuk over ontsnappingskunstenaar Harry Houdini (in samenwerking met Orson Welles), tv-scripts over Attila the Hun en Freud, net als een ongepubliceerde geschiedenis over Londen. De Anthony Burgess stichting hoopt de projecten jaar na jaar te kunnen uitgeven. De verzameling Burgess omvat ook 50.000 boeken en 20.000 foto's. Zie ook The Guardian.

Tags: Britse literatuur, Bibliotheken, Bibliofilie
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening