'Guerrillatentoonstellingen' tonen samenwerking tussen Hugo Claus en Albert Pepermans

Tussen 1990 en 1995 realiseerden de in 2008 overleden schrijver Hugo Claus en kunstenaar Albert Pepermans samen drie projecten. De werken die daar uit voortvloeiden, zijn vanaf dit weekend voor het eerst samen te zien in een reeks 'guerrillatentoonstellingen'. De expo 'Fabels' in Borgerhout herneemt verder thema's en beelden uit de drie projecten in een nieuw tableau, dat zestig werken omvat. Na Borgerhout trekt de tentoonstelling door België (met onder meer Watou) en Nederland. Telkens wordt maar kort halt gehouden én kiest Pepermans, kind van de pop-art en de happeningkunst, voor onverwachte locaties.
Parijs leverde de inspiratie voor de tekeningen in Steeds/Cité (1990). Van elke tekening maakte Pepermans - die zichzelf "een graficus met verf en papier noemt" - een positieve en een negatieve versie. Claus schreef gedichten bij de tekeningen en deed iets vergelijkbaars: hij componeerde tien tweeluiken, waarbij het ene gedicht het negatief is van het andere. Voor 10 dagen met Libération (1990) gaven Claus en Pepermans gedurende tien dagen hun plastische visie op artikelen uit het dagblad Libération. Zij werkten elk in hun atelier zonder elkaar te zien of te horen. Het enige bindende element tussen beide kunstenaars was materieel: hetzelfde papier, hetzelfde formaat en dezelfde techniek. Et voilà le travail (1995) bestaat uit tien monochrome werken op papier, formaat 150 x 200 cm. Pepermans maakte schetsen, Claus schreef er 'tien kwatrijnen voor Albert Pepermans' bij. De thema's waren vervreemding, vervagende herinnering én verlorenheid. Daarnaast hamerde en beitelde Pepermans de teksten en de beelden in aluminiumplaten op A4-formaat en namen ze een cd op waarop Claus zijn gedichten leest, begeleid door Albert Pepermans op piano. Een en ander resulteert in een boek, een origineel grafisch werk ingeleid door Johan Wambacq en vormgegeven door Greet Umans.

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening