100 jaar Annie M.G. Schmidt lokt vloedgolf herdenkingen en hommages uit

Komende vrijdag zou Annie M.G. Schmidt honderd jaar zijn geworden. En ook haar sterfdag laat zich deze week herdenken, want ze overleed precies één nacht na haar 84ste verjaardag op 21 mei 1995. In overeenstemming met haar veelzijdig oeuvre wordt de honderdste geboortedag in tal van Vlaamse en Nederlandse steden en gemeenten herdacht met voorleesmarathons, theatervoorstellingen, musicalopvoeringen, lezingen, kinderfeesten en radioprogramma's. Uitgeverij Querido publiceert een brievenboek en op het web verschijnt nieuw beeld- en filmmateriaal.

In Vlaanderen staat kunstenaarscollectief De Dagen in voor meerdere initiatieven ; samen de Buren en het Beschrijf organiseren ze reeds op woensdag 18 mei in Passa Porta een voorleesevenement "Wat zeggen Jip & Janneke? Lekker lezen met Annie M.G. Schmidt" met o.a. Jaap Robben. Die jonge Nederlandse auteur (1984) brengt er als literair erfgenaam een brief aan zijn literaire "grootmoeder" en leest samen met anderen voor uit Jip & Janneke en andere evergreens. Ook op 20 mei is Jaap Robben bij Passa Porta terug van de partij: hij wordt er in "De zonen van Annie M.G. Schmidt"  geflankeerd door haar echte zoon Flip van Duijn. De 59-jarige acteur en tekstschrijver vertelt over het lezen en leven van zijn moeder en toont beeld- en geluidsfragmenten. Het A.M.G. Schmidtprogramma besluit met een avond in de reeks "De Biograaf": op 26 mei  praat Joke Linders in het Kantl te Gent over leven en werk van de schrijfster. Joke Linders promoveerde in 1999 met Doe nooit wat je moeder zegt en sprak zich dit voorjaar nog ten volle uit voor de schrijfster in de reeks "Het literaire Pleidooi". Elders in Vlaanderen brengen Gerda Dendooven, Pieter Gaudesaboos, Katelijne Verbeke en Els Dottermans werk van Annie M.G. Schmidt op de bühne.

 

In Nederland pakt het Haagse Kinderboekenmuseum op 22 mei uit met een vrolijke hommage aan de schrijfster: het museum gooit zijn deuren wijd open en laat de kinderen - mits ze voldoen aan een aantal ludieke voorwaarden - gratis binnen voor de theatervoorstelling "Otje's vader" van Peter Van Dijk. Verder is er een kleine tento, kan er geknutseld worden aan een reuze Petteflet en treedt Annejet van der Zijl er op. Annejet van der Zijl publiceerde in 2002 de baanbrekende en succesrijke biografie Annie. Het leven van A.M.G. Schmidt 1911-1995. Die biografie genereerde een nieuwe golf van belangstelling voor de schrijfster en vormde ook de basis van de zevendelige televisieserie Annie M.G. die vorig jaar was te zien. Biografe Annejet van der Zijl stelt op 21 mei samen met zoon Flip van Duijn tijdens de Anniedagen in Kapelle ook een nieuw boek voor. In Liefs van Annie bundelde ze de mooiste en typerendste brieven van de schrijfster. Ook die correspondentie, gericht aan haar moeder, haar geliefden, fans en haar uitgever wordt volgens uitgeverij Querido gekenmerkt door een unieke kijk op de wereld en gevoel voor stijl en humor.

Ook de audiovisuele media laten zich niet onbetuigd, vooral de Avro haakt volop in op het feestgedruis: de omroep programmeert op televisie heruitzendingen van Minoes en andere films en laat op 22 mei de musical Heerlijk duurt het langst door de radioboxen schallen. NPS toont  alle zeven afleveringen van de dramaserie Annie MG in een marathonuitzending  in de nacht van vrijdag 20 mei op zaterdag 21 mei op Nederland 2.  Zelfs de betaaltelevisie ziet brood in de herdenkingsrage: BosBrosDigital maakt deze week enkele bioscoopfilms en TV-series die ze produceerde - o.a. Minoes, Abeltje, Otje en Ibbeltje - tegen betaling downloadbaar. En  onverbeterlijke nostalgici en fans van de  oorspronkelijke serie Ja zuster, nee zuster hoeven niet te wanhopen; veel beeldmateriaal is verloren gegaan maar  stichting Beeld en Geluid zet vanaf 20 mei geluidsopnames, foto's en interviews uit de serie op een aparte site  online. 

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 18-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening