Kort geding over Reve-biografie Nop Maas

Joop Schafthuizen heeft een kort geding aangespannen tegen Nop Maas en uitgeverij Van Oorschot over het te verschijnen derde deel van de biografie van Gerard Reve, zo meldt de Volkskrant. In december vorig jaar liet Schafthuizen, partner en zaakwaarnemer van Reve, op basis van de drukproeven al weten dat hij niet opgezet was met het laatste deel dat Maas over de volksschrijver zou publiceren. Volgens Schafthuizen bestond De late jaren 1975-2006 voor een groot deel uit nooit eerder gepubliceerde teksten van Reve, waar Schafthuizen als erfgenaam het auteursrecht op bezit. Hij liet weten "geen enkele vertrouwen" in de tekst van Nop Maas te hebben.

Na een afkoelingsperiode waarin beslist werd de publicatie voor onbepaalde tijd uit te stellen, wordt het nu toch weer heter tussen de partijen. "Wij gaan dat boek uitgeven, in de ongewijzigde vorm. Schafthuizen kan dat niet tegenhouden, want hij is in eerste instantie akkoord gegaan. Daar houden wij hem aan," zegt Nop Maas strijdvaardig. Parafraseren van de gewraakte passages is volgens Maas niet aan de orde. Het kort geding komt op donderdag 26 mei voor een  rechtbank in Amsterdam. Schafthuizen heeft aldus de Volkskrant vertrouwen in een goede afloop: "De heren Maas en Van Oorschot denken die Joop Schafthuizen eventjes opzij te kunnen zetten, maar daar hebben ze zich heel lelijk in vergist."

Uitgeverij Van Oorschot bijt in een verklaring van zich af: "Auteur en uitgever moeten nu constateren dat hun pogingen om tot een minnelijke regeling te komen helaas mislukt zijn. Het oordeel is nu aan de rechter. Auteur en uitgever zien dat oordeel met vertrouwen tegemoet, temeer omdat Schafthuizen niet is ingegaan op de herhaalde uitnodiging om die beweerde smaad, laster en leugens met voorbeelden te onderbouwen."

Tags: Nederlandse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 16-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening