Zweedse schrijfster en jurylid Nobelprijs Birgitta Trotzig (81) overleden

Afgelopen weekend is de Zweedse schrijfster Birgitta Trotzig op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Zweedse Academie, die de Nobelprijs Literatuur uitreikt en waarvan Trotzig lid was, maandag bekendgemaakt. Trotzig was sinds 1993 een van de 18 leden van de Academie. Het oeuvre van Trotzig, gekenmerkt door somber existentialisme, bestaat uit een twintigtal romans, die vooral beïnvloed zijn door thema's als Het Kwaad en religie. "De literatuur is de enige rite die nog zinvol is. Als ik schrijf, is het om me voor te bereiden op de dood", zo zei ze onlangs nog in het Franse weekblad L'Express. Haar bekendste romans zijn De utsatta (Het Onderwerp, 1957), Sjukdomen (De Ziekte, 1972) en Dykungens dotter (De dochter van de paddenkoning, 1985). Zie onder meer De Morgen en Yahoo.

Tags: Wereldliteratuur, Obituaries, Nobelprijs
Geplaatst door Hans Cottyn op 17-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening