Henk Hofland noemt PC Hooftprijs 'onvergelijkelijke erkenning'

In het Letterkundig Museum in Den Haag heeft journalist, NRC- en Groene Amsterdammer-columnist en essayist Henk Hofland gistermiddag de P.C. Hooftprijs 2011 in ontvangst genomen. Aan de oeuvreprijs, dit jaar bestemd voor het essay, is een bedrag van 60.000 euro verbonden. Hofland noemde de prijs "een onvergelijkelijke erkenning". "Niemand hier te lande heeft de afgelopen zestig jaar zo nauwlettend en tegelijk zo gedistantieerd, zo scrupuleus en tegelijk met zoveel sprezzatura, én met een van ijzeren discipline getuigende volharding en continuïteit de maatschappelijke toestand gepeild", zo prijst het juryrapport het werk van Hofland, dat intussen immense afmetingen heeft aangenomen.

 

"Deze prijs hoort tot het beste wat een Nederlandse schrijver kan bereiken", zei Hofland in zijn dankwoord. "Maar ik heb nooit eerzucht gehad, niet hogerop in de rangorde gewild. Zo is het op school geweest, in militaire dienst, op de universiteit, en nadat ik vandaag 58 jaar en 16 dagen geleden min of meer toevallig in mijn beroep was gerold. Ik heb alleen zoveel mogelijk plezier in mijn werk willen hebben. Al eerder concludeerde ik dat me dit aardig was gelukt. En nu, vandaag, zie ik het definitief bevestigd." Hofland kreeg in 1992 al de Audax columnistenprijs, ontving in 1996 de Gouden Ganzenveer en werd in 1999 door zijn collega's uitgeroepen tot journalist van de eeuw.

Het Letterkundig Museum wijdt een korte gelegenheidstentoonstelling aan Hofland. Het museum toont naast foto's, boeken, brieven en krantenknipsels ook enkele gelegenheidsuitgaven en bijzondere publicaties, zoals het in eigen beheer gepubliceerde De avonturen van Gravin Anna en Kapitein Pelle, dat in 1979 in een oplage van vijf exemplaren verscheen. Ook exposeert het museum het omslag, typoscript en de drukproef van de in 1988 geschreven, maar ongepubliceerde roman De vrijgezellenexpress en het typoscript van de eveneens nooit verschenen roman De luiheid uitgesteld dat Hofland schreef onder het pseudoniem Lodewijk Epee. De door hem gemaakte tekening van de hoofdpersoon van De luiheid uitgesteld completeert de tentoonstelling, die vanaf vandaag te zien is. Zie ook Literatuurplein en dit interview in de Volkskrant: 'Ik schrijf als een snuffelende hond.'

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening