Jongerenliteratuurprijs voor Benny Lindelauf, Christian Frascella en Ernest van der Kwast

De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2011 is vandaag toegekend aan De hemel van Heivisj van Benny Lindelauf en Ik ben de sterkste van Christian Frascella. De publieksprijs gaat naar Mama Tandoori van Ernest van der Kwast. Juryvoorzitter Ronald Giphart lichtte deze namiddag in het Amsterdamse M.C. Theater de keuze toe: "Lindelauf heeft met dit imposante boek vele boeken geschreven: een coming of age-roman, een oorlogsroman, een indringend familieportret, een mythe, maar bovenal is hij er in geslaagd om uit al deze verhalen één grootse roman te smeden, die de lezer - ook na de laatste bladzijde - niet loslaat". Over het uit het Italiaans vertaalde Ik ben de sterkste luidt het: "De cynische verteltoon, de humor en de fraai verwoorde tragiek wisselen elkaar evenwichtig af met rake observaties en een voortreffelijke typering van alle personages. Een meeslepend en onvergetelijk verhaal over schijn en wezen". Publieksprijswinnaar Ernest van der Kwast prijkte op de longlist van 20 titels waaruit kon worden gestemd, maar was niet doorgedrongen tot de shortlist. Die bevatte naast de winnaars in de categorie Nederlandstalig Vogels die vlees eten van Thijs de Boer en Spiegeljongen van Floortje Zwigtman en voor de categorie best vertaald Ik lieg maar één keer van Judy Blundell en Luke en Jon van Robert Williams. De auteurs ontvangen 15.000 euro, Christan Frascella deelt het prijzengeld met vertaalster Henrieke Herbe.  Benny Lindelauf kreeg in het voorjaar reeds de Woutertje Pieterse Prijs.

Het is de tweede maal dat de Jongerenliteratuur Prijs wordt uitgereikt: vorig jaar wonnen Peter Bekkers met Trouw is de andere wang en de Noorse auteur Erlend Loe met Muleum. De prijs is een gezamenlijk initiatief van Stichting Lezen Nederland en Stichting Lezen Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, CJP Nederland en CJP Vlaanderen en Boek.be, en mee gesponsord door de Nederlandse Taalunie, pas vanaf dit jaar stelt stichting Dioraphte het prijzengeld ter beschikking.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 17-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening