'Maak een gat in de Gerard Reve-muur'

De surrealistische vaudeville rond de foutieve tekst op de Gerard Reve-herdenkingsmuur in de Zultse deelgemeente Machelen-aan-de-Leie blijft voortduren. Het Nederlandse studiebureau Grontmij, dat de stad adviseerde bij het ontwerp, heeft nu een voorstel klaar om de fout in Reves gedicht Credo te herstellen, meldt De Morgen. Door het overbodige woord 'anders' gewoonweg uit de muur te hakken, zal het monument voor de Nederlandse schrijver Gerard Reve (1923-2006) een artistieke meerwaarde krijgen, zo meldt burgemeester Henk Heyerick.

De burgemeester van Zulte gaat het voorstel spoedig voorleggen aan Reves laatste levenspartner, Joop Schafthuizen. "Gaat die akkoord, dan wordt er een rechthoekig gat in de muur gemaakt waar nu het overbodige woord 'anders' staat. Daardoor wordt het mogelijk om dwars door de muur te kijken, wat de leegte en de duisternis in het gedicht symboliseert. Vooral 's nachts, wanneer het monument verlicht is, wordt de symboliek van het gedicht versterkt." In de dag zijn struiken en bomen te zien door de opening, zo wordt aangekondigd.
Recent ontdekten Reve-kenners dat het woord 'anders' per ongeluk toegevoegd werd aan een regel uit het gedicht Credo van Gerard Reve. Joop Schafthuizen stelde voor om het woord gewoon te schrappen. "Maar dan worden we altijd opnieuw op de fout gewezen, terwijl we er nu iets positiefs van maken", aldus Heyerick.
Het Nederlandse adviesbureau Grontmij, eerder al betrokken bij het ontwerp van het monument, zal ook de kosten dragen voor het boren van het kunstzinnige gat.

Tags: Boekencuriosa, Nederlandse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-05-2011
Verwante berichten
Reacties

Nee hoor. Dit is zeker niet met opzet gedaan. Het is gewoon een foutje geweest. Geen gemeente zou zich zo'n blunder moedwillig op de hals halen. Wat mij echter verbaast is dat er zo kleinzerig over dat standbeeld gedaan wordt. Men zucht en piept dat dat ene woordje extra toch echt niet kan ('Tegen de bedoeling van de schrijver', 'kunstverkrachting' etc, etc). Ik zeg: laat het gewoon staan. Doe niet zo onnozel. Waarom zo kleinzerig als het over zo'n grote schrijver gaat? Die kan best een fout woordje hebben hoor.En het levert een leuke anekdote op. Nee, dan de rol van Joop Schafthuizen. Waarom heeft die in godsnaam nog een vinger in de pap bij dat kunstwerk? Zo dwarsboomt hij ook de publicatie van het derde deel van de Reve-biografie. Omdat er ongetwijfeld wat feitelijkheden in staan die hem niet bevallen. Dáár zouden ze eens wat aan moeten doen. Dat zo'n niets-persoon over de culturele erfenis van Reve mag (mee)beslissen, dat hij feiten en kunstwerken en alles van Reve mag beheersen zoals het hem goeddunkt. Ja, mensen, dát gaat me de pet te boven. Niet zo'n onbenullig woordje dat ergens teveel staat.

geplaatst door Fedor Baflowski op dinsdag 17 mei 2011 om 22u24

Je zou haast gaan denken dat ze de fout met opzet maakten, om er dan vervolgens dit staartje te kunnen aan breien om bijgevolg wat extra promotie mee te pikken en aldus het toerisme in de landelijke gemeente op te krikken... ;-)

geplaatst door Geert De Kockere op dinsdag 17 mei 2011 om 12u58
Geef uw mening