Patrick Modiano 'geschokt' door literaire hommage

De discrete Franse auteur Patrick Modiano heeft voor zijn doen een ongewone demarche genomen. Via zijn advocaat tekende hij vorige week bezwaar aan tegen de publicatie van de literaire hommageroman Oublier Modiano van Marie Lebey, verschenen bij les éditions Léo Scheer. Daarin gaat de schrijfster de gangen na van Modiano en zijn immer door Parijs dolende personages en documenteert ze die op de website met tientallen foto's. "Een liefdesverklaring", zo noemt ze het boek. Maar regelmatig weet Lebey geen maat te houden en spit ze ongegeneerd in het privéleven van Modiano. De advocaat van Modiano heeft laten weten dat de auteur "diepgaand geschokt" is over Oublier Modiano en vraagt dat "de aanvallen op zijn privéleven" worden stopgezet. "Ze leent zijn intimiteit, zijn leent zijn herinneringen en schrijft hem zaken toe die niet in zijn oeuvre zijn terug te vinden." De schrijver is vooral vertoornd over de manier waarop Lebey de dood van zijn broer Rudy, op tienjarige leeftijd, in het boek verwerkt. Op Père Lachaise zocht ze zelfs naar het graf van Rudy., "alsof het een zoekspel is", zoals de advocaat het omschrijft. Wie het oeuvre van Modiano kent, weet hoe gevoelig de kwestie ligt. Zelf maakt hij er maar zelden en dan nog met grote pudeur gewag van.

Lebey, die in het verleden al enige romans schreef, heeft al herhaaldelijk haar idolatrie voor Modiano uitgesproken en zegt dat zijn boeken haar geholpen hebben om in het reine te komen met haar verleden. Ze had Oublier Modiano aan hem toegestuurd, in de hoop op een gloedvolle reactie.

Modiano zou onlangs ook verstoord zijn geraakt door het boek van Denis Cosnard, Dans la peau de Patrick Modiano, een gedetailleerde literaire enquête naar leven en werk van Modiano. Mogelijk is het boek van Lebey de druppel te veel. Modiano vraagt via zijn advocaat evenwel geen censuur van het boek, maar hij wil wel "het recht hebben te weigeren dat hij een personage in een roman wordt."

Zie ook deze tekst van Bernard Morlino over het boek van Lebey en hier.

Tags: Franse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening