Toerist tikt zeldzame 'Wuthering Heights'-editie op de kop voor drie euro

Het is te onwaarschijnlijk voor woorden: een vliegtuigbouwkundig ingenieur uit Zuid-Afrika tikte tijdens zijn vakantie in Ierland op een lokale rommelmarkt een zeldzame uitgave van Wuthering Heights op de kop. Het gaat om een vroege Amerikaanse editie uit 1848 van de wereldberoemde roman van Emily Brontë. De Zuid-Afrikaan Jason Ludlow, een groot liefhebber van oude en zeldzame boeken, aarzelde niet toen hij het boek ontdekte en kocht het voor het absurd lage bedrag van 3 euro.
Het is de beheerders van de rommelmarkt in Limerick een raadsel hoe het boek, dat oorspronkelijk in 1847 verscheen, in Ierland verzeild is geraakt en door lokale boekhandelaren onopgemerkt is gebleven: "Dit is een ongelofelijke gelukstreffer, een kans van één op een miljoen."

"Brontë-boeken zijn erg gewild, echt 'hot property'", zo laat taxateur Nick Nicholson van veilinghuis Adam's auctioneers in Dublin in een commentaar weten. "Ondanks het feit dat er zoveel mensen op koopjesjacht zijn en veel boeken in bestanden worden vastgelegd en gevolgd, kunnen dit soort buitenkansjes zich nog steeds voordoen. Daarom heeft het nog steeds zin rommelmarkten en veilingen te bezoeken."

Ludlow nam het boek na zijn vakantie mee terug naar Zuid-Afrika, waar hij het wist te verkopen voor een slordige 8.000 euro. Nicholson sluit niet uit dat het boek uiteindelijk in de VS terechtkomt, wellicht voor een nog hogere prijs. Ondanks verwoede pogingen is de boekverkoper die de editie in Limerick zo spotgoedkoop aanbood, nog niet gelokaliseerd, zo meldt de Irish Independent fijntjes.

Tags: Bibliofilie, Boekencuriosa, Engelse literatuur
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 17-05-2011
Verwante berichten
Reacties

Geluk hoor, prachtig!

geplaatst door Kortingen op dinsdag 19 juli 2011 om 10u55
Geef uw mening