International Man Booker Prize voor Philip Roth

De Amerikaanse schrijver Philip Roth (78) is bekroond met de Man International Booker Prize. Daarmee rijgt de chroniqueur van "de seksueel bevrijde Jood in naoorlogs Amerika" alweer een onderscheiding aan zijn palmares toe. Enkel de Nobelprijs blijft hem maar ontglippen. Roth reageerde volgens het boekje: "Dit is een grote eer en ik ben blij de prijs te ontvangen."

Op het Sydney Writer's Festival kreeg Roth de prestigieuze onderscheiding die "het volledige oeuvre van een auteur" bekroont. Philip Roth werd uitverkoren boven twaalf andere finalisten, een zeer eclectisch gezelschap met onder meer de Britse kinderboekenschrijver Philip Pullman, de Chinese Su Tong, de Amerikaanse auteurs Anne Tyler en Marilynne Robinson, de Australische David Malouf en de Britse spionageschrijver John le Carré. De Man International Booker Prize levert de laureaat 68.000 euro op en wordt elke twee jaar uitgereikt. De prijs is niet te verwarren met de reguliere Man Booker Prize. Op de erelijst volgt Roth Chinua Achebe (Nigeria), Ismail Kadare (Albanië) en Alice Munro (Canada) op.
Juryvoorzitter Rick Gekoski prees de boeken van Roth omdat ze "een enorm publiek stimuleren, uitdagen en amuseren". "Zijn verbeelding heeft ons idee van de joodse identiteit hervormd en de fictie nieuw leven ingeblazen. En tussen zijn vijftigste en zijn zestigste, wanneer de meeste auteurs op hun retour zijn, schreef hij een aantal boeken van de hoogste, meest blijvende kwaliteit. Zelfs zijn laatste roman Nemesis is vitaal, memorabel en even gevoelsgeladen als zijn eerdere werk."

Toch rommelde het na afloop in het panel. Jurylid Carmen Callill nam na de beslissing ontslag omdat ze Roth eigenlijk niet te pruimen vond: "Hij gaat maar door en door, over dezelfde onderwerpen in elk boek. Het is alsof iemand op je gezicht zit en je niet meer kunt ademen." Zie The Guardian en BBC News.

Tags: Literaire prijzen, Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening