Jan Hanlo Essayprijs 2011 voor Joke J. Hermsen

De Nederlandse romancière en essayiste Joke J. Hermsen heeft voor haar essaybundel Stil de tijd (De Arbeiderspers)  in Amsterdam de Jan Hanlo Essayprijs gekregen. De jury omschreef haar beschouwingen over tijd en onthaasting "actueel, sprankelend en diepgaand." Het boek van Hermsen, verschenen bij De Arbeiderspers, werd onverwacht ook een bestseller. Verder schrijft de jury: "'Enerzijds behandelt zij het heden, de kern vattend van ons aller worsteling met het drukke dagelijks bestaan. Anderzijds schetst zij een filosofisch beeld van het begrip 'tijd' aan de hand van filosofen en andere denkers door de eeuwen heen. Zij doet dat gedegen en filosofisch onderbouwd, maar weet daarbij een luchtige en toegankelijke stijl te hanteren."

Andere genomineerden waren NRC-boekenchef Pieter Steinz (De duivelskunstenaar, over Faust) en Frank Martinus Arion (Intimiteiten van het schrijven). De prijs levert de laureaat 7.000 euro op en een kunstwerk. Twee jaar geleden ging de prijs naar David van Reybrouck.

Voor de eerste keer werd ook een prijs voor media-essay uitgereikt. Dat was dit jaar een essay in stripvorm. In die categorie won Jeroen Funke met Spruitjes, bier, leverworst.

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening