eBooks eregalerij maakt 25 hoogtepunten uit Nederlandse literatuur downloadbaar

Eind vorige week opende de eBooks eregalerij, de website waar de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), het Letterkundig Museum en Bibliotheek.nl vijfentwintig gratis downloadbare hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur ter beschikking stellen. Via een app kunnen de titels op de Ipad worden gezet maar de werken kunnen ook op andere readers worden gedownload, voor zover die overweg kunnen met het Epub formaat.
De 25 titels zijn rechtenvrij en dus van de hand van auteurs die al meer dan zeventig jaar geleden zijn overleden. Het gaat om schrijvers uit Het Pantheon, de permanente tentoonstelling in het Letterkundig Museum met hoogtepunten uit 1.000 jaar Nederlandstalige literatuur. Bij de 25 uitverkorenen onder andere Nicolaas Beets (Camera Obscura), Menno ter Braak (Hampton Court), Cyriel Buysse (Tantes), Virginie Loveling (Het revolverschot) en Multatuli (Max Havelaar). Naast de downloadbare inhoud gooiden de initiatiefnemers er ook wat teasers tegenaan die passen bij het tablet concept: de met uitgebreid archiefmateriaal gestoffeerde rubrieken Het leven, Het werk, Lof en blaam, De erfenis en een luikje foto- en videomateriaal. Die info staat op de startpagina van het project en kan dus via het net worden geconsulteerd. Er werd geput uit de rijke collectie van de  DNBL, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Letterkundig Museum, het Geheugen van Nederland en andere instanties. Die extra informatie maakt ook het verschil met het project Gutenberg dat eveneens rechtenvrije titels voor e-readers beschikbaar stelt, waaronder een groot aantal van Vlaamse en Nederlandse auteurs.

Tags: Digitalisering
Geplaatst door Johan Eeckhout op 02-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening