Amazon verkoopt meer e-books dan papieren boeken

De Amerikaanse onlinewinkel Amazon verkoopt sinds kort voor het eerst meer digitale boeken voor zijn Kindle dan gedrukte boeken. Sinds april verkoopt Amazon voor elke 100 gedrukte titels 105 digitale boeken voor zijn e-booklezer Kindle, meldt het bedrijf. Daarbij worden ook de boeken waarvan geen digitale versie bestaat in rekening gebracht. Gratis Kindle-boeken worden daarentegen niet meegerekend.

Wel verkoopt het daardoor niet minder papieren boeken. Het zijn in de eerste plaats de e-books die groeien als kool.

"De klanten kiezen tegenwoordig meer Kindle-boeken dan gedrukte titels. We hadden gehoopt dat dit zou gebeuren, maar we hadden nooit gedacht dat dat zo snel zou zijn", aldus de oprichter en topman van Amazon Jeff Bezos. Vooral in Groot-Brittannië is het e-book een doorslaand succes. Zoals bekend komt het e-lezen bij ons moeizaam van de grond, zoals een onderzoek deze week nog uitwees. Eerder had Amazon ook al bekendgemaakt dat er meer digitale boeken verkocht worden dan hardcovers en paperbacks. Nu gaat het dus wel degelijk om alle papieren boeken.

In 2011 verkocht Amazon.com nu al drie keer zoveel digitale boeken als het deed in dezelfde periode een jaar eerder. De snelle groei is vooral te danken aan het succes van de Kindle. Amazon kwam dit jaar onder meer met een speciaal aanbod voor de elektronische boekenlezer op de proppen, waardoor Amerikanen al voor 114 dollar een Kindle konden kopen. Vijf weken na de introductie van dat aanbod was die versie al uitgegroeid tot de best verkochte Kindle, maar wat de totaalverkoop ervan is, zegt Amazon niet.

Door de uitstekende verkoopresultaten van de digitale en papieren boeken kon de boekendivisie van Amazon.com haar snelste jaargroei van de laatste tien jaar optekenen. Zowel de winst als het aantal verkochte boeken groeide nog nooit zo snel als nu. Ook bij de Nederlandstalige onlineshop Bol.com wordt er groei opgetekend, grotendeels te danken aan omzetstijgingen voor het e-book.

Tags: Digitalisering
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening