Georg Büchner Preis voor Friedrich Christian Delius

De Georg Büchnerprijs, de belangrijkste literaire onderscheiding in Duitsland, is dit jaar toegekend aan Friedrich Christian Delius (68), zo maakte de Duitse Academie voor Taal en Poëzie bekend.

In de romans van Delius staat onder meer de studentenbeweging van 1968 in West-Duitsland centraal.De jury omschrijft Delius een kritische en vindingrijke waarnemer van de ontwikkeling van het bewustzijn in Duitsland in de 20e eeuw. Zijn teksten zijn "politiek wakker" en "mensvriendelijk". De Büchner Preis werd dit jaar voor de zestigste keer uitgereikt.

Tot de bekendste werken van Delius behoren Mogadischu Fensterplatz (2007), Die Birnen van Ribbeck (1991) en Unsere Siemens-Welt (1972). Delius was ook gelieerd aan Gruppe 47. Aan de Büchnerprijs, die op 29 oktober zal worden uitgereikt, is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

Voormalige winnaars zijn onder meer Reinhard Jirgl, Friedrich Dürrenmatt, Heinrich Böll, Erich Kästner, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Wilhelm Genazino, Brigitte Kronauer en Martin Mosebach. Zie meer informatie bij Die Zeit.

Tags: Literaire prijzen, Duitse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening