Uniek werkcahier van Balzac opgedoken en tentoongesteld in Parijs

Het enige werkcahier van de Franse schrijver Honoré de Balzac, waarvan hij tussen 1830 en 1847 gebruik maakte tijdens het schrijven van zijn immense romancyclus La comédie humaine is terug boven water gekomen. Sinds gisteren is het zeldzame document te bekijken in het Musée des lettres et des manuscrits in Parijs. Het bestaan van het werkschrift was bekend, maar het was al een tijd lang onder de radar bij diverse privéverzamelaars, die het na de dood van Balzac in handen kregen. Het is Gérard Lhéritier, oprichter van het Musée des lettres et des manuscrits, die het één jaar geleden verwierf, op voorwaarde dat het aan het publiek zou getoond worden.

Balzac (1799-1850) omschreef het oblongcahier in een brief aan Madame Hanska als Le grand parc de mes idées en in een briefwisseling met zijn zus Laure Surville als Mon garde manger. Het bevat gedachtengangen, aforismen, aantekeningen, plannen en korte fragmenten over boeken uit La Comédie humaine. Veel ordening is er evenwel niet in terug te vinden.

"In tegenstelling tot Victor Hugo is dit het enige bewaarde werkschrift van Balzac. Daar begint de Comédie Humaine. Men treedt werkelijk binnen in de intimiteit van de schrijver", zo onderstreept Gérard Lhéritier.

Gonzague Saint-Bris, afstammeling van Louis Mame, de uitgever van onder meer Balzac, is het cahier een "ondersteuning" van zijn biografenarbeid geweest. "Mijn bibliotheek is enkele jaren geleden uitgebrand, samen met mijn complete collectie Mama en autografen van Balzac. Toen Gérard Lhéritier mij het cahier toonde, ben ik weer aangemoedigd om de draad weer op te nemen en mijn kennis over Balzac te vervolledigen. Sinds mijn adolescentie ben ik al door Balzac aangestoken", zegt de schrijver aan AFP.

Tags: Franse literatuur, Tentoonstellingen
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening