Bibliofiel Michel Wittock schenkt aanzienlijk deel collectie weg

Gedurende een halve eeuw verzamelde de Belgische bibliofiel Michel Wittock mooie en uitzonderlijke boekbanden. Sinds 1983 huist zijn collectie in de Bibliotheca Wittockiana in Sint- Pieters-Woluwe. Nu, op zijn vijfenzeventigste schenkt de bibliofiel een groot deel van zijn collectie aan de Koning Boudewijnstichting die ze in de Stichting Michel Wittock onderbrengt. Tachtig boeken die niet tot de schenking behoren liet hij onlangs veilen bij Christie's, het 23 banden tellende topstuk Description de l'Égypte, een neerslag van de expedities van het Franse leger in Egypte (1830), bracht er meer dan 1 miljoen euro op. Maar het grootste en meest representatieve deel van zijn vermaarde  collectie blijft via het Fonds Michel Wittock aan Wittockiana toevertrouwd die tot 1 oktober de kern van de schenking tentoonstelt en toelicht.
Hoogtepunten uit de collectie zijn onder andere het Fonds Valère-Gille en het fonds Louis Bonaparte. Valère Gille, grootvader van Michel Wittock, was vanaf 1890 nauw betrokken bij het literaire tijdschrift La Jeune Belgique (1881-1897), zijn bibliotheek bevat werk van onder meer Stéphane Mallarmé, J.K Huysmans, Emile Verhaeren en Maurice Maeterlinck. Ook het artnouveaumeubilair van Valère-Gille ontworpen door Paul Hankar behoort tot dit fonds.
Ook het fonds Louis Bonaparte werd via familiebanden verworven, de kinderen van Michel Wittock stammen via hun moeder af van de broer van Napoleon. Naast een groot aantal archiefdocumenten, bustes en relieken bestaat die collectie uit de 33 delen tellende Encyclopédie ou dictionnaire raisonné des

sciences, des arts et des métiers (1751-1777) van Diderot en d'Alembert.
Een andere zwaartepunt is uiteraard de collectie oude en hedendaagse boekbanden die bibliofiel Michel Wittock verzamelde en een uniek overzicht biedt van de stilistische ontwikkeling van boekbanden van de Renaissance tot nu.
Zelf toont de bibliofiel, die op zijn veertiende zijn eerste boek kocht, zich in een interview met  De Morgen (11 mei 2011) vooral opgelucht na de schenking: "'Ik heb me nog nooit zo licht gevoeld".
De tentoonstelling "Het Fonds Michel Wittock: van passie tot schenking" is tot 1 oktober te zien. (Afbeelding: boekband ontworpen door Henry Van de Velde)

Tags: Bibliofilie, Tentoonstellingen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 24-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening