Amerikaanse satirische auteur Gary Shteyngart krijgt PG Wodehouse Prize

De Amerikaanse satirische auteur Gary Shteyngart is voor zijn roman Super Sad True Love Story bekroond met de Bollinger Everyman Wodehouse Prize. Een mondvol is dat voor een onderscheiding die de "beste komische roman" bekroont in de geest van de Britse auteur en schepper van Jeeves, PG Wodehouse. Het levert Shteyngart een lading champagne, een collectie Wodehouse-boeken én een naar hem genoemd varken op. De jury omschreef het boek als "grote literatuur" en "een geschifte komedie." Super Sad True Love Story is gesitueerd in het Amerika van de nabije toekomst waar de 39-jarige Russisch-Amerikaan Lenny Abramov de 24-jarige Koreaans-Amerikaanse Eunice Park wl overtuigen om op hem verliefd te worden. "Je vraagt je af of die steken in je maag afkomstig zijn van de lachsalvo's of van puur verdriet", zo schreef Chris Cox in The Observer over de roman. Shteyngart maakte naam met het Handboek voor Russische debutantes en met Absurdistan.
Shteyngart is daarmee ook de eerste Amerikaan die de prijs op zak steekt.  Hij gaf het nakijken aan de Britse schrijvers Sam Leith, Catherine O'Flynn, India Knight en de Indische auteur Manu Joseph. Vorig jaar ging de Wodehouse Prize naar Ian McEwan voor Solar. Zie de berichtgeving in The Guardian.

Tags: Amerikaanse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening