Honderdjarige uitgeverij Gallimard geëerd met eigen straatnaam

Met de nodige tralala melden de Franse media dat het stadsbestuur van Parijs het plan heeft goedgekeurd om de rue Sébastien Bottin, het adres van uitgeverij Gallimard, om te dopen tot rue Gaston Gallimard. Daarmee zet Parijs het honderdjarig bestaan van de uitgeverij, destijds gesticht door Gaston Gallimard, extra luister bij. Honderd jaar Gallimard lokt overigens in Frankrijk een stroom herdenkingen, tentoonstellingen en publicaties uit.

In haar officiële bekendmaking van het besluit wijdt de Mairie de Paris twee pagina's aan een ronkende levensbeschrijving van Gaston Gallimard, die zijn uitgeverij in 1929 vestigde aan wat in de tekst een 'adresse mythique' wordt genoemd. Via de rue Sébastien Botttin no. 5, zo stelt men, passeerde het merendeel van de 'gloire de la littérature' van de twintigste eeuw.
Let wel: het gaat om een straatje van hooguit zestig meter, dat alleen oneven nummers kent. Libération meldt dat nummer 3 en 7 niet meer bestaan en dat er op nummer 1 niemand woont. En de bewonerscommissie van het appartementencomplex op nummer 9 heeft de naamwijziging geweigerd. Zodoende wordt slechts een deel van de straat omgedoopt, wat de krant spottend een 'hommage chirurgical' noemt. Le Parisien citeert de ontevreden buren van nummer 9: "Worden wij nu nummer 1 op de rue Sébastien Bottin? En wie betaalt dan ons nieuwe briefhoofd?"
En wat nu, vraagt de Libération zich tenslotte af, als een bewoner van nummer 9 onverhoopt erg beroemd wordt? Moeten de bordjes aan beide kanten van de straat dan weer in allerijl vervangen? Naar verluidt zal op 15 juni a.s. burgemeester Bertrand Delanoë de straatnaambordjes plechtig komen vervangen tijdens een feest ter ere van het honderdjarig bestaan van de uitgeverij.

Tags: Franse literatuur, Boekencuriosa
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 25-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening