Joop Schafthuizen eist 100.000 euro dwangsom bij verschijnen slotdeel Revebiografie

Joop Schafthuizen, dertig jaar lang de partner van schrijver Gerard Reve (1923-2006), eist een dwangsom van 100.000 euro per overtreding als uitgeverij Van Oorschot toch besluit het derde deel van de Revebiografie van Nop Maas uit te geven. Schafthuizen vindt de inhoud te kwetsend. "Het derde deel roept een beeld op dat hun relatie alleen maar ging over erotiek, drank en geld", aldus zijn advocaat Olaf Trojan vandaag tijdens een kortgeding voor de rechtbank in Amsterdam, zo meldt NU.nl. Het slotdeel van de biografie had eind vorig jaar al moeten verschijnen, maar Schafthuizen liet toen plots weten "geen enkel vertrouwen te hebben in de oprechtheid van de tekst van de heer Maas." Volgens Schafthuizen bestond De late jaren 1975-2006 voor een groot deel uit nooit eerder gepubliceerde teksten van Reve, waar hij als erfgenaam het auteursrecht op bezit.
Uitgeverij Van Oorschot en biograaf Nop Maas, die voor zijn eerste twee uiterst gedetailleerde delen veel lof kreeg toegezwaaid, is van oordeel dat Schafthuizen wel degelijk toestemming gaf voor publicatie van het slotdeel. Zij beweren dat Reves levensgezel voorinzage kreeg en er is ook tegemoet gekomen aan alle wijzigingen die hij wilde aanbrengen. Zestig passages en de vermelding van enkele honderden bedragen zijn geschrapt, aldus hun raadsman. Trojan betwist dat Schafthuizen het groene licht heeft gegeven voor publicatie. 'Tot vier keer toe is schriftelijke toestemming geweigerd.' Schafthuizen is stellig: 'Voor geen millimeter verschijnt dit boek.' De rechtbank doet uitspraak op 16 juni, zie ook het magazine Tzum.

Zie ook deze column in HP/De Tijd van Joris van Casteren over Joop Schafthuizen: "In het derde deel van de Reve-biografie zijn brieffragmenten opgenomen die vermoedelijk een ongunstig beeld van hem schetsen. Terwijl er van Schafthuizen, dankzij zijn hebzucht, boycots en censuur, al zo'n ongunstig beeld bestaat dat een paar brieven dat niet veel erger kunnen maken, zou je denken. Tenzij het om beschrijvingen van misbruik of andere strafbare handelingen zou gaan, zoals sommige Revianen vermoeden." En: "Als gevolg van het rumoer dat Schafthuizen nu veroorzaakt, zal bij publicatie de belangstelling voor de omstreden brieffragmenten alleen maar groter worden. Je moet wel een enorm uilskuiken zijn om dat niet te beseffen."

Tags: Polemiek, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening