Letterkundig Museum verwerft Mulisch-typoscripten

Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft bij het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper de manuscripten weten te verwerven van archibald strohalm en De diamant van de vorig jaar overleden Harry Mulisch. De manuscripten gingen weg voor 21.500 euro.

archibald strohalm is het in 1952 bij De Bezige Bij verschenen debuut van Mulisch. Het complete typoscript, dat oorspronkelijk de titel ‘Een kleine, domme man' lijkt te hebben gedragen, telt veel doorhalingen en invoegingen. Mulisch' debuutroman archibald strohalm, 227 vellen dik, was te koop in de "7e of 8e versie." Het gaat om de versie zoals die op de valreep is ingeleverd bij de voorzitter van de jury van de Reina Prinsen Geerligsprijs 1951, precies op het moment dat er een hevig onweer losbarstte. "Hetzelfde onweer dat in 1870 woedde boven Rome, toen het Concilie in de Sint Pieter stemde over het dogma der pauselijke onfeilbaarheid", noteerde Mulisch later in Voer voor psychologen. Hij was er van overtuigd dat de prijs hem door dat signaal niet kon ontglippen, wat een correcte inschatting bleek.

De diamant verscheen twee jaar na archibald strohalm bij dezelfde uitgever. Dit typoscript heeft gediend als kopij voor de uitgave, maar bevat sporen van vorgaande versies. Ook een deel van de drukproef is bij het typoscript bewaard.

Van De diamant zijn verder geen typoscripten of handschriften bekend, van archibald strohalm wel, maar niet zo uitgebreid en compleet als het nu verworven typoscript. "Voor de bestudering van zijn belangrijke oeuvre is deze aankoop van grote betekenis. Deze aankoop bevestigt de positie van het Letterkundig Museum als wetenschappelijke kerncollectie voor de Nederlandse literatuur", meldt het museum nog.

Tags: Nederlandse literatuur, Bibliotheken
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening