Nederlandse schrijvers spreken eigen in memoriam uit

Onder de titel Niemand dood, toch droevig organiseert de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) een enigszins morbide bijeenkomst. Komende dinsdag, 31 mei,  zullen namelijk enkele schrijvers en essayisten met ware doodsverachting hun eigen In Memoriam uitspreken. Op initiatief van literair tijdschrift Tirade en onder het adagium "Wie zou er stiekem nou niet willen horen wat er bij je begrafenis over je gezegd wordt?" namen schrijvers als Maarten Asscher, Sasja Janssen, Maarten Doorman, Tomas Lieske, Miek Zwamborn en Arjen van Veelen het heft in eigen hand. Zij stelden, ieder naar eigen inzicht, hun persoonlijke nagedachtenis op. "Een In Memoriam waarin de naam van hun geboorteplaats niet verkeerd gespeld wordt. Waarin geen nadruk gelegd wordt op het boek waar ze zelf het minst over te spreken zijn. Waarin niet net de verkeerde gebeld is om een reactie te geven. Waarin geen twee titels worden genoemd die niet van hen zijn."

Bij de bijeenkomst, die plaatsvindt in het Orgelpark (nabij het Vondelpark), zullen twee organisten aanwezig zijn om het geheel te voorzien van "toepasselijke klanken". Ook zal er, zo meldt het persbericht, na afloop "slappe koffie en kleffe cake" geserveerd worden, waarbij, zo staat vermeld, "geen bloemen" gewenst zijn.
Eerder organiseerden Vrijstaat O./Droge Coo, een cultureel centrum in Oostende, een gelijkaardig evenement, waarbij een centrale gast de vraag voorgelegd kreeg hoe hij of zij herdacht wilde worden. (Zie hier en hier).

Literair criticus Arjan Peters weigerde trouwens voor de SLAA een eigen In Memoriam te schrijven maar zal desalniettemin in het Orgelpark aanwezig zijn om zijn beweegredenen toe te lichten in wat hopelijk toch een levendig debat zal zijn.

Tags: Literaire evenementen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 27-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening