Prijsbeesten: Santiago Roncagliolo, John Banville, Delphine Lecompte en Alice Boots & Rob Woortman

Literair manna van de voorbije week, kwistig rondgedeeld door jury's allerhande:

 

°°De in Barcelona wonende Peruviaanse auteur Santiago Roncagliolo heeft The Independent Foreign Fiction Prize gekregen voor zijn derde roman Red April. Daarmee is Roncagliolo de jongste laureaat van de prijs ooit. Onder meer Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk behoorde tot de genomineerden. Roncagliolo deelt de prijs ter waarde van 10.000 pond met zijn vertaler American Edith Grossman. The Independent Foreign Fiction Prize gaat telkens naar een levende auteur van wie het werk in het Engels is vertaald en dat ook in het Verenigd Koninkrijk is gepubliceerd.

Red April is een politieke thriller, vertaald uit het Spaans, die het verhaal vertelt van een Peruviaanse aanklager, die belast is met het onderzoek naar een seriemoordzaak, met het Lichtend Pad als medespeler. Jurylid en literair redacteur bij The Independent Boyd Tonkin omschreef Red April als "een roman die aangrijpt, opwindt, verstoort en zijn lezers uitdaagt." De prijs ging ook al naar Philippe Claudel en de Vlaming Paul Verhaeghe. Zie The Independent en The Guardian.

 

°°De Ierse schrijver John Banville is bekroond met de Kafka Preis, een literaire onderscheiding met renommee, die nogal eens een indicatie betekent voor de Nobelprijs. De prijs wordt uitgereikt door het Praagse Kafkagenootschap en heeft een waarde van 7.500 euro, meldt Der Standard. Hij omvat ook een miniatuur van het Praagse Kafka-monument en is bedoeld voor een internationale auteur van wie het werk "uitzonderlijk is vanwege zijn artistieke kwaliteiten". "Hun werk spreekt lezers aan, los van hun herkomst, nationaliteit of cultuur." In de jury zetelden onder meer Marcel Reich-Ranicki, de Britse uitgever John Calder en schrijfster Marianne Gruber. Banville kreeg in 2005 al de Booker Prize voor The Sea. De prijs is in het verleden gewonnen door Elfriede Jelinek en Harold Pinter, die allebei datzelfde jaar de Nobelprijs kregen.

Banville stak in The Guardian zijn blijdschap niet onder stoelen of banken over de honorering: "Er is een zeker kinderlijk plezier in het uitverkoren zijn voor een literaire prijs, dat kun je niet ontkennen. We kijken neer op de Booker maar iedereen zou een moord begaan om hem te winnen - het is het mooiste speelgoed in de winkel." Banville zei ook nog dat de "Kafka Preis een van de prijzen was die ik zeker wilde winnen. Het is een ouderwetse prijs en een ouwe knakker is perfect voor mij...Ik worstel al met Kafka sinds mijn adolescentie. Ik denk dat hij een groot aforist, een groot dagboekschrijver, een groot kortverhalenschrijver en een groot romancier is - ik noem romancier als laatste." Of de prijs zijn Nobelprijskansen verhoogt, betwijfelt Banville (vorig jaar stond hij 66/1 bij de bookmakers): "De meerderheid van de Kafka-prijswinnaars kreeg de Nobel uiteindelijk niet", verwijzend naar Philip Roth en Haruki Murakami. "Maar wacht even, de andere telefoon rinkelt hier. Dat moet Stockholm zijn."

 

°°De provinciale prijs Letterkunde van West-Vlaanderen gaat naar Delphine Lecompte uit Brugge en Kortrijkzaan Erik Spinoy. De Prijs Letterkunde was dit jaar voorbehouden voor poezië. In de categorie ‘gepubliceerd werk' is de gedichtenbundel De dieren in mij van Delphine Lecompte. De prijs voor ‘niet-gepubliceerd' werk ging naar Dode kamer van Erik Spinoy. Ze winnen allebei 2.500 euro. Naast de twee winnaars wint Xavier Roelens 1.500 euro voor zijn ongepubliceerde gedichtenbundel stormen, olielekken, motetten. Zie de Krant van West-Vlaanderen.

°°De E.du Perronprijs is dit jaar toegekend aan het schrijversduo Alice Boots en Rob Woortman. Zij krijgen de prijs voor een biografie van de Surinaamse Nederlander Anton de Kom, meldt Omroep Brabant.

Tags: Literaire prijzen, Britse literatuur, Nederlandse literatuur, Poëzie, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-05-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening